Dårligt indeklima på arbejdspladsen har stor indflydelse på vores generelle helbred. Ifølge indeklimaforsker ved DTU kan god ventilation reducere sygefraværet.
Efteråret har for længst meldt sin ankomst, og det betyder, at det er højsæson for eksempelvis RS-virus og influenza. Samtidig vender mange danskere tilbage på arbejdspladsen efter en lang periode med hjemmearbejde under coronapandemien. Den kombination giver stor risiko for smitte.
Ifølge Jørn Toftum, der er Indeklimaforsker ved DTU, er god ventilation vigtig for at kunne sikre luftkvaliteten og dermed reducere risikoen for at blive smittet med sygdomme igennem luften.
“Hvis man mener, at indeklimaet på arbejdspladsen ikke er, som det bør være, skal man have hjælp til at undersøge forholdene, så man kan finde en løsning. For nogle indeklima-gener er årsagerne tydelige. Det kan eksempelvis være for lav eller for høj temperatur. Men en faktor som luftkvalitet er lumsk, fordi vores sanser kan vænne sig til den dårlige luftkvalitet. Det betyder i mange tilfælde, at vi ikke nødvendigvis forbinder dårlig luft med gener og symptomer, og dermed opdager vi aldrig problemet og lever med forhøjet smitterisiko”, siger Jørn Toftum.
Mange glemmer luftfugtigheden
Selvom luftkvaliteten har en markant indflydelse på smitterisikoen, er der også en anden faktor, der gør sig gældende, hvis man vil undgå en stigning i sygefraværet på arbejdspladsen.
“Luftfugtigheden spiller en stor rolle i forhold til at holde sygdomsniveauet nede blandt de ansatte. Hvis luftfugtigheden ikke er optimal, kan det resultere i at folk bliver mere modtagelige overfor infektion”, pointerer Jan Pravsgaard Christensen, der er Professor i Immunologi ved Københavns Universitet og fortsætter:
“Indeklima er mange ting, og modsat hvad mange tror, handler stort sygefravær ikke kun om luftbåren virus. Derfor bør gode vaner, såsom hygiejne og afstand fortsat prioriteres, for at komme epidemier på arbejdspladserne til livs. Hvis man vil tage skridtet længere, kan god ventilation og et sundt indeklima gøre en forskel, men der er selvfølgelig ingen garanti”, siger Jan Pravsgaard Christensen.
Danskerne har lært om forebyggelse
Hos virksomheden Nordic2Care, der er specialister i mobile luftrensere og luftfugtere, kan man tydeligt mærke, at danskerne er blevet markant mere opmærksomme på generel smitterisiko både i hjemmet og på kontoret.
“De seneste år har vi tydeligt mærket, at danskerne har lært virkelig meget om forebyggelse, og om, hvad man selv kan gøre for at nedbringe smitterisikoen både i hjemmet og på arbejdspladsen”, siger Jens Ryhl, der er partner i Nordic2Care og fortsætter:
“Vi har udviklet en simpel luftfugter, der holder luftfugtigheden i et typisk kontor på omkring 30 kvadratmeter på de optimale 45 til 55 procent, så eksempelvis influenza-virus reduceres med op til 80 procent. Kombinerer man de anbefalede retningslinjer fra Statens Serum Institut med god ventilation, mobile luftrensere og luftfugtere, kan man direkte aflæse effekten på faldende sygefravær.”