“Jeg har udviklet min egen teknik, så ingen gør, hvad jeg gør. Som dronningen sagde: ‘Fascinerende’

Jeg har glædet mig til dette interview. Allerede i telefonen kunne jeg mærke, at Agnethe ville blive et sjovt bekendtskab. Sammen med fotografen træder vi ind ad døren i den gamle manufakturforretning i Bøvlingbjerg. ”Goddaw og velkommen til – og pas på trinet!,” lyder det på skingrende vestjysk, da Agnethe tager imod os hos Maagaard Glass.

Tekst: Lise Korsgaard
Foto: Jimmi Hjort

Maagaard Glass, Faktaboks, Bizz Up Sommer 2020

”Da dronningen skulle komme, bad ceremonimesteren mig om at afmærke det lille trin, inden Hendes Majestæt ankom. Det må være de lange ben,” griner Agnethe Maagaard. Og så er vi i gang.

Den 62-årige glaskunster er opvokset i Bonnet, otte kilometer uden for Bøvlingbjerg, hvor hun i dag bor med sin mand i det hyggelige hjem, som også er atelier og butikken ”Maagaard Glass”.

”Jeg har altid arbejdet kreativt. Det begyndte på Salling Ungdomsskole, hvor jeg havde en rigtig dygtig tekstillære.”

Agnethe er uddannet håndarbejds- og billedkunstlærer og har arbejdet i alle mulig forskellige materialer. Men efter Agnethe, for 20 år siden, skar sine første stykker glas, har hun ikke lagt det på hylden siden.

”Lyset er min sparringspartner,” fortæller Agnethe, som aldrig tegner en skitse, inden hun går i gang. Modellen har hun i hovedet – og som en maler står med pensel og lærred, står hun med sin glasskærer, tang og glas i alle farver og nuancer.

”Jeg har udviklet min egen teknik, så ingen gør, hvad jeg gør. Som dronningen sagde: “Fascinerende,” griner Agnethe i et forsøg på at parodierer vores dronning.

Når hun taler, er det tydeligt at mærke passionen for håndværket og hendes humor og livsglade sind.

Fra brugskunst til kunst

”Det her er jo ikke en skål til æbler,” siger Agnethe, som udtaler b’et i æbler som et w. Hun holder et stort flot fad op i et væld af blå nuancer.

”Jeg vil lave det, der er sjovt og det er ikke 500 nissemand! Her får du en historie med i det du køber”

”Jeg ville flytte fokus fra, at det var små ting på en pind, som jeg begyndte med, til større kunststykker, som jeg laver i dag. De små ting til Fru Jensen, når hun lige skulle bruge en gave eller have en lille ting til sig selv, det blev mit liv altså for kort til,” fortæller Agnethe.

”Jeg vil lave det, der er sjovt! … og det er ikke 500 nissemænd! Her får du en historie med, i det du køber.”

Et nej er blot en udsættelse af et jaMaagaard Glass, Faktaboks, Bizz Up Sommer 2020

Sammen med sin mor, Tilte Maagaard, startede Agnethe i 1982 en af Danmarks første daghøjskoler ”Bøgelundsskolen.”

”Min mor var en driftig og entreprenant kvinde, som lærte mig, at hvis du vil noget her i livet, så må du gøre noget. Hun havde mottoet: ‘Et nej er blot en udsættelse af et ja’. Det brugte hun ofte, når hun skulle ind og søge penge fra Ministeriet til daghøjskolen,” fortæller Agnethe stolt om sin mor, som jeg gætter på, hun ligner en del, da hun i sin fortælling tegner billedet af datidens version af Løvens Hule: En ærlig bondekone står overfor den kommunale udgave af Jesper Buch. Hun pitcher sin idé om en daghøjskole, som skal give alle dem, som ikke kommer på højskole, ånd og lærdom og ikke mindst oplevelser for livet.

LÆS OGSÅ

Succesfuld nordjyde sidder på toppen af isbjerget

Agnethes mor ville noget. Hun gjorde noget. Fik hun et nej, tog hun det blot som en udsættelse af et ja. Og bondekonen fra Bonnet gik derfra med flere hundredetusinde kroner til at etablere daghøjskolen. Hun viste sin datter, at hun skulle turde tro på sine idéer og have styrken til at føre dem ud i livet.

”Hvis du vil noget her i livet,

så må du gøre noget”

Tilte Maagaard modtog Ridderkorset pga. hendes store arbejde for folkeoplysningen. ”Bare du er ærlig, ordentlig og tro mod dig selv,” siger Agnethe flere gange i løbet af interviewet. Værdier, som har dannet grundlag for store højdepunkter for Maagaard Glass.

En halvstuderet røver fortæller historier i glas

Maagaard Glass, Faktaboks, Bizz Up Sommer 2020

”Jeg vil give folk oplevelser. Jeg har altid idéer og tanker, bag de ting jeg laver.”

Agnethe tager os hen til et stort lærred med bølger og havskum, hvor nogle skibe af glas er hængt op. Vægophænget fik hun produceret i forbindelse en kunstudstilling i Dubai.

”Jeg måtte have mit Vesterhav med. Vise, at jeg er tro mod mine rødder, mod det jeg kan, og det jeg vil, og at jeg er tro mod mig selv”.

Det er meget tydeligt, at Agnethe har store ambitioner med sin kunst, men det er lige så vigtigt for hende at bevare jordforbindelsen og relationen til det vestjyske, som er hendes største inspirationskilde.

70% af Agnethes arbejde består af bestillingsopgaver til private og firmaer. Resten er udsalgsværker fra butikken, samt udstillinger verden over. Verden over … det lyder som en overdrivelse, men det er ingen løgn.

”De censurerede udstillinger herhjemme i Danmark kan jeg ikke blive optaget på, fordi jeg er en halvstuderet røver, som ikke har gået på de rigtige skoler. En udstilling i New York, Dubai, Chicago og Bøvlingbjerg – det kan jeg! Men censurerede udstilling herhjemme i Danmark – det kan jeg ikke.”

Det lyder dog ikke til at tage pusten fra Agnethe. Det har måske nærmere været benzin på bålet. ”Det har da bare gjort det endnu mere sjovt. Der er mange kunstnere, som slet ikke har haft besøg af dronningen. Det har jeg! – og hun valgte selv at komme helt herud”, griner Agnethe med et glimt i øjet. Og nu kan vi ikke trække den mere. Besøget af dronningen. Hvordan gik det lige til?

Maagaard Glass, Faktaboks, Bizz Up Sommer 2020

Besøg af Dronningen

I forbindelse med Lemvig Kommunes 775 års byjubilæum i 2009 havde Hendes Majestæt Dronning Margrethe meldt sin ankomst. Forinden havde Agnethe tilbudt Byrådet at lave en gave til Majestæten fra hele Kommunen. Om det var gaven, der gjorde udslaget vides ikke, men Maagaard Glass var i hvert fald ét af de fem steder, som Dronningen besøgte.

”Hun var her i 13 minutter. De gik selvfølgelig alt for stærkt, men det var 13 minutter, som gjorde mig stolt og beæret, og som jeg vil huske tydeligt resten af mit liv,” fortæller Agnethe, som stadig bliver rørt ved tanken om den royale oplevelse.

Foruden den dag har Maagaard Glass og Kongehuset krydset veje flere gange. Agnethe har bla. lavet et kunstværk til Mary, og i dag kan der tælles fem værker af Maagaard inden for de kongelige mure.

Fra New York til Bøvlingbjerg

Selvom Agnethe har haft stor succes med udstillinger i nogle af de største byer i verden, så bliver hun i Bøvlingbjerg.

”Det er her jeg får inspirationen. Lyset og landskabet herude – og mentaliteten blandt de folk, der bor her”, siger Agnethe om egnen, hvor hun er født og opvokset.

Fødested for Janteloven. Men her har Agnethe sin egen version: ”Man siger jo ofte: ‘Du skal ikke tro, du er noget’, men gu’ skal man så. Man skal nemlig tro, man er noget! – og man skal tro på det, man gør og stå ved det. Nu har jeg haft besøg af dronningen og har udstilling i New York – så er det vel æ så tåvlig,” fortæller Agnethe. (Og her må jeg heller oversætte: ‘Æ så tåvlig’ betyder ‘ikke så tosset’).

”Man skal bevare jordforbindelsen

Du skal turde at drømme I 2019 modtog den beskedne kunster fra Bøvlingbjerg en award på Museet “MAD” (Museet of Art and Design i New York), som én af 60 udvalgte internationale kunstnere.

”Det var en stor anerkendelse”, siger Agnethe og viser stolt prisen frem, som er udformet i en smuk porcelænsengel i rødt og guld, designet og fremstillet i Italien.

Med prisen fulgte tre kvarters taletid i flere tv-shows i New York om livet som kunster i Danmark. ”Engelsk med vestjysk accent. Det lyder godt,” griner Agnethe ironisk og hendes latter smitter. ”Og i tre kvarter. Det er altså længe. Men det gik fint,” fortæller hun og henviser til klippet, der ligger på hendes hjemmeside sammen med en lang række andre presseudklip og tv-udsendelser. Den beskedne vestjyde har fået en del omtale gennem tiden.

Maagaard Glass, Faktaboks, Bizz Up Sommer 2020

Ordentlighed gennem hele livet

Når jeg nærmer mig de 60, håber jeg at kunne se tilbage med samme glæde og stolthed som Agnethe. Med rygsækken fuld af oplevelser og med en passion og tro på at drømme stadig kan føres ud i livet. Og, ikke mindst, at jeg på vejen dertil har bevaret den vestjyske accent og begge ben på jorden. Det med accenten må jeg øve mig på. Men mødet med glaskunstneren satte sig ihvertfald sine spor.

 

FAKTA

Glasset koster

mellem 400 og 2800 kr. pr. m2 og bliver lavet i USA.

Agnethe har sendt 525 kg

glaskunst til Dubai – uden det gik i stykker.

Bestillingsarbejde

kan bestå i alt fra firmagaver til virksomheder og til kunstværker til nybyggerier.

I 2012 blev der udgivet en bog

om Marselisborg slot. På et billede fra bogen står Agnethes kunstfad ”Energi” placeret midt på dronningens spisebord.

I H.C. Andersensåret i 2006

genfortalte Agnethe 8 af hans mest kendte eventyr i glas.

Fuglen er symbol på frihed

og derfor har Agnethe lavet mange fugle i glas i Coronakrisen.