Det startede helt småt, med en stor interesse og 2 hylder på et værelse. Siden er Monis vokset sig langt større end de nogensinde havde forventet – og der er ikke meget skildpadde over den fart udviklingen har.  

Monis er en webshop, som forhandler alt af udstyr til krybdyrhold.

Monica, iværksætteri, skildpadder, krybdyr, Bizz UpMonica Nielsen har altid haft en stor interesse for krybdyr, og havde skildpadder og varaner i et par terrarier på et værelse. På et tidspunkt skete det, at skildpadderne fik unger og disse blev solgt. Dog oplevede de stor mangel på markedet for udstyr til krybdyrhold. Flere af dem, som de solgte padder til, kom retur med dem fordi prisen, der måttes punges ud til udstyr i diverse dyrebutikker, var enorm. Det som fandtes på nettet, var af tvivlsom kvalitet og der var ikke rigtige, etablerede webshops.

Selv kørte Monica jævnligt til Tyskland, hvor der var et langt større og etableret marked for udstyr til krybdyrhold. På sådan en tur faldt Monica over et magasin, hvori hun fandt oplysninger på en Tysk leverandør, hvor hun ville kunne købe engros. Garagen blev inddraget, og hun begyndte så småt at bestille varer hjem.

Monica er nyrepatient, og har dermed en førtidspension. Hun vælger at gå delvist ud af pensionen i 2015, og her går det fra at være et hobbyprojekt, til en reel virksomhed som hun ønsker et vækste.

Både Monicas mand, Tommy Nielsen og Tommys Far, Jens Ole Nielsen, deler interessen for krybdyr, og de hjælper til med opstarten og driften af webshoppen.

Et cowboyland med slyngler og banditter

Opstarten blev, som i de fleste iværksætterprojekter, en periode med op-og nedture og en stejl læreringskurve. De havde ikke rigtig noget viden om e-handel, hjemmesider og betalingssystemer.

Tommy, iværksætteri, skildpadder, krybdyr, Bizz UpTommy fortæller, at der er er blevet lagt mange lærepenge, især på diverse griske udbydere af services, ”som sådan en helt ny webshop er absolut nødt til at investere i, hvis de på nogen måde ønsker at få succes”. Ting som SEO-tjenester, digital marketing og betalingssystemer. En af disse var en udbyder af SEO-tjenester, som låste dem i en 3-årig kontrakt, med en månedlig ydelse, uden overhovedet at kunne bevise hvad de egentlig havde foretaget sig.

”Det er som cowboyland, og der er masser af slyngler og banditter derude, som vil have klørene i nyopstartede, uerfarne forretningsdrivende. Nok er nok! Jeg er søn af en vendelbo, og vendelboer er ikke sådan lige at vippe af pinden. Så vi kom ud af den kontrakt, og bestemte at lære tingene selv,” fortæller Tommy. Det gjorde de så, via bøger, kurser og netværk.

Forretningen har vokseværk

Varelageret havde efterhånden overtaget det meste af huset, og da julemiddagen med gæster måtte aflyses pga. pladsmangel, stod det klart, de må leje nogle lokaler.

Der lejes 250m² i Mønsted i februar 2016, og hele forretningen flyttes nu for første gang udenfor hjemme matriklen.

Det var et stort spring og satsning at rykke udenfor hjemmet. Det blev en tid med både spænding, bekymring og et par søvnløse nætter.

”Jeg fik simpelthen et sammenbrud i Bilka. Jeg skulle købe ind til at have madpakke med på arbejde, for første gang i rigtig lang tid, og det var virkelig bare en presset periode med mange forandringer og bekymringer,” fortæller Monica om overgangen.

Tommys far, som hidtil har hjulpet med webshoppen, melder ud at han efterhånden er ved at være klar til at gå på efterløn. Tommy tager beslutningen om at gå ind i forretningen på fuldtid, og bliver direktør. Der skrues samtidigt op for bl.a. SEO indsatsen, og det kulminerer på Black Friday med en enorm salgsrekord, på 3 gange det forventede.

Væksten går hurtigt, og der er virkelig kommet gang i biksen. Allerede i starten af 2021, var de ved at vokse ud af det 250m² lejede lokale. Tommy får et fif om at, de nu tidligere Meny Kaffe lokaler i Mønsted, står til at blive ledige. De tager et nyt spring, og flyttede i 630m² lokaler med plads til deres vokseværk.

Holdet

Christian kommer i praktik gennem jobcenteret i 2019. Han kender Tommy fra amerikansk fodbold. Han oplever at få en masse gåpåmod, ny selvtillid og et helt generelt løft, gennem de succeser han oplever hos Monis. Christian er skarp på salg, og at skrive fængende produktbeskrivelser.

Andreas kommer ind fra EGU (Erhvervsgrunduddannelse). Han har haft svært ved at finde sit rette sted, hvor han kan trives med de sociale udfordringer han har med sig. Han viser sig hurtigt at være superdygtig. Han er nu ansat på 25 timer og arbejder med produktoplægning, SEO og lidt lagerstyring.

Louise, iværksætteri, skildpadder, krybdyr, Bizz UpTommy har kendt Louise igennem mange år, og hun har fulgt Monis udvikling siden de 2 hylder på værelset. Hun er regnskabsuddannet, men arbejdede på det tidspunkt på deltid i REMA 1000, og var derudover på supplerende dagpenge, og knyttet til jobcenteret. Tommy ville have hende ind nogle timer i ugen til at tage sig af regnskab. I tillæg fik han den ide at han havde mulighed for at kræve at hun blev sendt på et kursus, inden han ansatte hende. Det viste sig at være en rigtig god ide, for Louise kom på kursus med Christina Klitsgaard, som er rimelig skarp til det der med at skrive e-mails. Louise tog afsted på kursus med nul erfaring og en ”vi får se hvad der sker” attitude. Hun kom tilbage med armene i vejret og sagde: ”Yes! Nu skal jeg bare skrive e-mails”. Den første mail blev sendt ud et par dage inden Reptil- og terrariemessen i Hedensted centeret. Mailen var enkel og lød i grove træk ”vis os denne mail på messen, og du får 10% rabat”. På messen slår de alle salgsrekorder. De gør samme nummer igen ved næste messe, og øger omsætningen med 30%.

Pia er ansat som ”Bedstemor”, men officielt hedder stillingen ”Piccoline”. Pia har sklerose og er derfor flexjobber. Hendes opgaver er at ordne lidt let rengøring og ellers hygge om, og opvarte de ansatte. Vigtigst er det, at køleskabet er godt pakket med kolde Pepsi max og Monster energidrikke, at der er is på en varm sommerdag og at der serveres fredagspizza i ny og næ.

Det er et helt bevidst valg, at de udelukkende har deltidsansatte, som på den ene eller anden måde, er på kanten af arbejdsmarkedet.

”Det er ofte sådan, at folk som har haft lidt svært med at finde deres rette plads på arbejdsmarkedet, men som så er kommet til det rette sted, de glæder sig til mandag morgen. Hvorimod mange andre, som ikke har oplevet den slags modgang, de glæder sig mest til fredag eftermiddag. Hvad vil man mon helst som arbejdsgiver?”, siger Monica.

Det er vigtigt for Monica og Tommy, at skabe trygge rammer for deres ansatte. Der er fokus på fællesskab og holdånd

”Der er styrker i forskellighed. Vi kender til de svagheder der måtte være, og justerer derefter. Vi vil undgå at udsætte folk for unødigt pres, og der skal være rum og plads til, at alle kan trives,” fortæller Tommy.

Fremtid

Forhåbningen er at kunne oprette flere og nye stillinger, og vækste videre. Der er søgt diverse relevante vækstpuljer, og de er netop bevilget 25.000 kr. gennem Erhvervshus Midtjylland. Pengene skal lægges på kompetenceudvikling hos de ansatte. De har altid draget fordel af at have praktikanter og hjælpere, som har nogle timer i huset og er dermed allerede oplært, når stillingen viser sig. Der er fokus på in house ansættelser og udvikling.

Der er stadig plads til mere vækst i Danmark, men der sigtes efter at kunne udvide til Sverige om ca. 2 år. Dertil bliver der muligvis udvidet til andre dyregrupper, dog fortsat indenfor det eksotiske område.

Opskriften

Den store bærende kraft hos Monis er, som de selv beskriver det, at de er nørder i den mest positive forstand. Det hele bygger på en stor interesse for området, og de har opbygget en enorm viden. De har til og med dyrepassere og dyrlæger, som henvender sig til dem for at få vejledning. Den store viden om alle de forhandlede produkter, samt ønsker til forbedringer og hvilke produkter som mangler på markedet, har også påvirket nye produkter, som deres leverandører har udviklet. Det kan f.eks. nævnes at produkter, som Monis har været involveret i udviklingen af, bliver brugt i Berlin Zoo.

Teamet, iværksætteri, skildpadder, krybdyr, Bizz Up

I tillæg til at være nørder, med stor interesse og viden på området, så er effektiv SEO og en god plan for digital marketing, vigtige elementer som er med i opskriften til Monis’ succes og vækst.  Monica og Tommy er dog enige om, hvad der er den største faktor – Medarbejderne.

”Det er vigtigt at lære at uddelegere, og ikke mindst at have tillid til sine medarbejdere. At tro på, at man har gode folk omkring sig, som man har oplært og formet til, at kunne løse de opgaver man sætter dem overfor, ” fortæller Tommy, og Monica supplerer:

”En vigtig ting hos os, er vores torsdagsmøder med frokost, som fungerer som et evalueringstjek. Her sidder vi alle sammen om vores runde spisebord, og får en snak om hvad der virker, hvad der ikke virker og hvorfor. Vi går ind for Total transparens overfor vores medarbejdere mht. tal, omsætning og status.”