Dorte Palle og Tor Arnbjørn havde begge chefstillinger hos DR, da de besluttede sig for at blive selvstændige. Nu samarbejder de med Struer Lydens By, Sound Hub Denmark og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole om at skabe et akademi for historier med lyd – en uddannelse, de synes verden har manglet i 25 år.

Tekst: Daniel Bernt Jensen
Foto: Anders Trærup

De 12 første kursister følger i samlet trop efter Dorte Palle ind i mødelokalet, der bliver deres base den næste uges tid.

Sådan ser det ud, da Nordic Podcast Academy for første gang nogensinde slår dørene op mandag i efterårsferien.

Det første hold er et talenthold, der er udvalgt ud fra indsendte ansøgninger, og de 12 kursister er en blanding af unge til midaldrende mennesker fra hele landet.

Der er ikke krav om andet end en ansøgning for at blive en del af talentholdet, men på længere sigt er det planen, at Nordic Podcast Academy skal udbyde et diplommodul som en del af Danmarks Medie- og Journalisthøjskoles diplomuddannelse i digitale medier, masterclasses og branchekurser.

Og ifølge Dorte Palle er det en længe ventet institution, der nu ser dagens lys i Struer:

”Jeg var på et grundlæggende radiokursus for 25 år siden, og siden da har jeg ikke kunnet finde noget efteruddannelse i lyd, som når man når et vist niveau kunne dygtiggøre mig, og jeg har simpelthen syntes, det har manglet i et kvart århundrede,” siger hun, da hun bliver interviewet i Radio 24syv-programmet Q&A.

Både konceptudvikling og teknik

Nordic Podcast Academy holder til i Sound Hub Denmarks lokaler i Struer. Sound Hub Denmark er en inkubator for lydvirksomheder, der holder til i Bang & Olufsens gamle fabrikshaller. Foruden Sound Hub Denmark er det også Struer Kommune gennem deres tiltag Lydens By samt Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, der står bag akademiet.

Nordic Podcast Academy, NPA, Struer Kommune

Helt konkret skal kursisterne på Nordic Podcast Academy komme til Struer for at lære noget om at lave sit eget koncept og markedsføre sin podcast, selvfølgelig sammen med rent tekniske ting som optageteknik, interviewteknik og speak.

Selv om der er mange samarbejdspartnere bag Nordic Podcast Academy nu, så kommer idéen til uddannelsen fra Dorte Palle og Tor Arnbjørn selv. Det er derfor også dem, der har taget initiativet til at kontakte Lydens By.

Giver god mening

Siden de tog kontakt til Lydens By, er idéen blevet varmt modtaget, blandt andet af Peter Kjeldbjerg, der er chef for Lydens By:

”Det skaber jo en fantastisk mulighed for at få talent til byen, hvor vi også viser hvad Struer kan. Samtidig passer det perfekt med, at vi satser så meget på at skabe udvikling med lyd her i Struer, så jeg synes, det giver rigtig god mening,” siger han.


LÆS OGSÅ: TUNE IN PÅ STRUER, HVOR LYDEN BETYDER ALT


De forskellige kurser udbydes på Nordic Podcast Academy fra efteråret i år, mens diplomkurserne i samarbejde med Danmarks Medie- og Journalisthøjskole udbydes fra foråret 2020.

Et frihedsskabende medie

Podcast er en medieform, der er i stor fremgang i øjeblikket. Det ses hos både virksomheder, der tænker podcast ind som en del af deres mediestrategi, og privatpersoner, der tænder for mikrofonerne og taler om lige netop deres interesser.

Nordic Podcast Academy, NPA, Struer Kommune

Det er en udvikling, som kommer som en overraskelse for mange, efter lyd som medie tidligere har været erklæret dødt.

Ifølge DR Medieforsknings rapport fra 2018 lytter 18% af danskerne over 12 år nemlig til podcast ugentligt. Det er et tal, der langsomt stiger år for år. I rapporten konkluderer de:

”Lydens første guldalder er forbi – men den næste er lige begyndt.”

Det samme indtryk har Dorte Palle fået af det nye medie:

”Det er lidt det vilde vesten for tiden, og det er ekstremt fedt. Vi kan alle sammen lave en podcast, det er ikke særlig svært teknisk at komme i gang. Det er et sådan lidt frihedsskabende medie.”

FAKTA:

Nordic Podcast Academy er etableret af Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Struer Lydens By, Sound Hub Denmark, Dorte Palle og Tor Arnbjørn i fællesskab.