De danske virksomhedsejere kan godt forberede sig på øgede renteomkostninger indenfor overskuelig fremtid. Og det gælder vel at mærke de virksomheder, der har en sund økonomi!
Det kan virke besynderligt, at renten kan blive en udfordring for danske erhvervsvirksomheder i det lavrentemiljø, vi befinder os i i øjeblikket. Renten har været rekordlav længe, og er det stadig. Og det er netop det, der nu resulterer i, at virksomhedernes renteudgifter kan komme til at stige.
Hvordan det?
Negativ indlånsrente
Årsagen er ganske enkelt den negative indlånsrente. Den har været omdiskuteret igennem længere tid; ikke mindst for private bankkunder, men faktum er, at virksomhederne nu begynder at kunne mærke effekten af den negative indlånsrente.
Således har Nordea som den første bank bebudet, at deres erhvervskunder kan se frem til at skulle betale op til 1,25% i negativ indlånsrente for at have penge stående på firmakontoen. Og overfor Børsen lægger Nordea da heller ikke skjul på, at den øgede negative rente ganske enkelt skyldes, at Nordea ønsker at tjene penge på både ind- og udlån – en model, der har været voldsomt under pres grundet det lave rentemiljø.
Flere banker forventes at følge med
Selv om Nordea indtil videre er den eneste bank, der har ændret sin indlånsrente så markant, forventes det, at flere banker følger efter, og at det snart vil være ”new normal” for erhvervskunder at betale op til 1.25% i rente. Bankerne er nødsaget til at skulle finde en måde at tjene penge på, også med de nuværende lave renter, som igennem længere tid har sat bankernes indtjening under pres. Her er den negative indlånsrente et oplagt valg – også for de banker, der endnu ikke har skruet op for den negative rente endnu.
Alternativer for virksomheden?
Virksomheder, der ikke ønsker at betale negativ rente, kan derfor godt begynde at se sig om efter alternativer til en bugnende bankkonto. Et alternativ kunne f.eks. være at investere i likvide aktiver i form af aktie- eller cfd handel. På den måde flyttes likviderne fra bankkontoen og ud i aktiver, der hurtigt kan realiseres igen, hvis et likviditetsbehov opstår.
En anden mulighed kan være strammere likviditetsstyring, og herunder hurtigere betaling af leverandører, så de likvide midler holdes væk fra virksomhedens bankkonto.
Uanset hvad virksomhederne vælger, er der ingen tvivl om, at de nok skal forvente at leve med negative renter så længe, at renten fortsætter med at ligge på det nuværende lave niveau.