I 2020 er antallet af personer, der arbejder hjemmefra eksploderet pga. COVID-19. De færreste har hæve-sænke-borde mv. derhjemme. Men medarbejdernes kroppe skal ikke lide skade under hjemmearbejdet. Og man skal kunne være lige så effektiv derhjemme som på arbejdspladsen.

Er du en af dem, der oplever ubehag, når du arbejder hjemmefra i længere tid, specielt i corona tiden? Er computeren korrekt indstillet og sidder du rigtigt på stolen ved spisebordet?

Fysio- og træningscenteret, PerformanceLab, i København arbejder bl.a. til dagligt med genoptræning af mange typer skader – lige fra sportsskader til skader pga. hjemmearbejde. Vi har spurgt Jacob Baagøe, fysioterapeut og performance  specialist fra PerformanceLab, om syv råd til at til at arbejde hjemmefra og om nogle nemme øvelser, der hjælper med at undgå de klassiske skader ved kontor og hjemmearbejde. Jacob Baagøe siger:

“Der er stor forskel på at arbejde hjemmefra og på kontoret. Det har mange måttet lære på den hårde måde. Derfor har vi et online kursus med instruktion i øvelser og hvordan man arbejder og sidder korrekt. Det har mange haft gavn af og dermed undgået en tur til fysioterapeuten.”

PerformanceLab har hjulpet forskellige virksomheder med at guide deres medarbejdere i godt hjemmearbejde – lige fra Danske Bank til Yulsn til GoBoat.

7 råd til at arbejde hjemmefra

 1. Sikr støtte i lænderyggen i form af en pude eller andet, hvis du bliver træt af at sidde oppe.
 2. Husk at lufte ud flere gange om dagen, så du optimerer dit indeklima.
 3. Juster din skærm – Når du kigger direkte ind i din skærm, så sørg for at du kigger direkte i den øverste del af det øverste vindue. Udfordringen er ofte, at skærmen er for lav – især når man arbejder hjemmefra. Sæt fx nogle bøger under din skærm.
 4. Når din skærm er løftet, så sørg for at have et ekstern tastatur og mus.
 5. Underarmene skal placeres på skrivebordet, så din mave og dine underarme nærmest danner en trekant på skrivebordet. For enden af fingrene skal dit eksterne tastatur være. Sørg også for at sidde helt tæt op ad bordet med maven ind mod bordet. Føl at du kan sidde afslappet med skulderne.
 6. Hold små pauser, hvor du bevæger dig. I løbet af en arbejdsdag falder mange sammen foran skærmen, fordi man bliver træt og ikke holder pauser. På arbejdspladsen er de fysiske pauser indlagt gennem møder og små snakke i køkkenet.
 7. Sidder du hvor der er mørkt, så sørg for at der er lyst og behageligt.

 

 

Daglige øvelser á 10 min

Der er mange måder at passe på sin krop på. De tager alle tid. Du kan gå til massage. Du kan køre personlig træning eller holdtræning. Uanset hvad skal du huske, at din krop skal passes og det tager tid. Hvis du ikke har mulighed for noget af det ovenstående, er her nogle daglige øvelser, du kan lave på 10 minutter. De er udarbejdet af Jacob Baagøe i samarbejde med testansvarlig i PerformanceLab, Kasper Rabjerg.

 1. Sving armene for at løsne op i kroppen, ca. 1 min. Cirkler, op og ned, fra side til side. Du kan ikke gøre noget forkert. Vi skal bare have mere blod gennem dine muskler omkring skulderbladene og nakken.
 2. Lounges. Ca. 10 gentagelser på hver side. Ca. 2 min. Lounges giver en del mere varme i hele kroppen. Du kan selv bestemme om du vil lave dem stående eller som walking lunges.
 3. Plant begge fødder på gulvet og bøj derefter kroppen forover, hvor du strækker helt ud og rører dine tåspidser. Gentag 10 gange. Ca. 1 min.
 4. Sæt dig på stolen med god ret ryg og benene solidt plantet i gulvet. Drej overkroppen fra side til side, mens benene og hofterne holder sig på plads. Drej hovedet med rundt, så du kigger så langt bagud ud kan. Gentag 7 gange til hver side. Ca. 2 min.
 5. Stræk ryggen. Sid på en stol igen med lænden helt og mod stoleryggen. Bøj dig nu bagover så du kan mærke et stræk. Ca. 1 min.
 6. Sid ned og slap af i kroppen. Kig ned, men kun ved at bøje nakken. Ryggen skal være ret. I øvelsen vil vi gerne bruge nakkehvirvlerne til at bevæge nakken med, og ikke hvirvlerne længere ned ad ryggen. ca. 2 min.
 7. Overordnet set, så bevæg dig som du gerne vil. Al bevægelse er god bevægelse, og hvis du har nogle fysiske begrænsninger, så tilpas bevægelser til det. Hvis du har smerter, så opsøg en fysioterapeut.

For yderligere info se Jacob Baagøes online program – øvelser til hjemmekontoret.