Nogle gange skal der et par friske øjne til at opdage, hvad der mangler, hvor der kan optimeres, og om noget er helt skævt. Kemikonsulenterne Mediator hjælper plastbranchen med at være 100 procent compliant.
Nogle gange kan man ikke se skoven for bare træer. Det samme kan siges om virksomheder, hvor arbejdsrutinerne har lignet sig selv i mange år, og hvor der kun er sket få forandringer i produktionen. Men det betyder ikke nødvendigvis, at man er up-to-date med den seneste lovgivning af den grund.
Af samme årsag har konsulenthuset Mediator stor succes med at agere nye øjne for plastvirksomheder i Danmark. Gennem såkaldte runderinger ser kemispecialisterne virksomhederne efter i sømmene og undersøger, om alt er som det skal være lovmæssigt og giver bud på, hvor der kan optimeres og forbedres.
“Lovgivningen inden for kemi ændrer sig konstant, og det kan være svært at holde sig opdateret på de seneste ændringer og tilføjelser. Vores erfaring er, at næsten alle produktionsvirksomheder kan have rigtigt meget ud af få gennemgået deres virksomhed af eksterne eksperter”, siger Jens Haugaard, der er CEO i Mediator.
Håndtering og brug af kemi er hverdagskost i plastbranchen, hvilket også kan ses i Mediators kundeportefølje, der tæller omkring 50 kunder i plastindustrien.
Er virksomheden rød, gul eller grøn?
Når Mediator tages med på holdet hos en virksomhed, gennemgår konsulenterne en lang række faktorer og arbejdsprocesser, hvor virksomheden skal være compliant, eller som på anden vis kan bringe dem i problemer med lovgivningen. Efter runderingen gradueres de forskellige indsatsområder med en enten rød, gul eller grøn karakter.
Jens Haugaard kommer her med et par eksempler, som vil udløse en gul karakter, og en opfordring til forbedring:
Forældede tilladelser eller nye produkter i produktionen
En ISO-certificering er ikke automatisk ensbetydende med, at produktionen lever op til lovgivningen. Du kan også have produceret de samme produkter på mere eller mindre samme måde i mange år, og derfor føle dig sikker. Men ganske små ændringer i produktionen eller helt nye produkter i porteføljen kan betyde, at der skal nye produktionstilladelser eller certificeringer til for at være compliant.
Jens Haugaard fortæller, at der heldigvis sjældent er brug for en rød karakter. Han har dog et par eksempler, hvor der bør reageres straks:
Udestående med myndigheder eller mangel på værnemidler
Har du først modtaget et påbud fra myndighederne, så skal det tages alvorligt. Husk, at i værste tilfælde kan et påbud føre til lukning af virksomheden, hvis uoverensstemmelsen ikke tages alvorligt. Derfor er et udestående med myndighederne altid af rød karakter. Opbevarer du kemi uansvarligt, eller har du mere kemi stående, end der er tilladelse til, giver det også en rød karakter, da det på linje med manglende eller ukorrekte værnemidler til dine ansatte, kan føre til personskade og gøre dig uberettiget til dækning i forsikringssager.
Eksempler på opgaver som Mediator kan løse for kunder i plastindustrien
- Runderinger: Mediator ser virksomhedens produktion og forretningsgange efter i sømmene og kommer med forslag til forbedringer og ændringer.
- Lovservice: Mediator udarbejder en virksomhedstilpasset lovliste, som fungerer som et styringsværktøj til at holde overblikket over love og regler, og hjælper virksomheden med at få styr på, om lovgivningen er implementeret og om virksomheden er compliant.
- Kemisk risikovurdering: Mediator udvikler i samarbejde med virksomheden en kemisk APV, som omfatter beskrivelse af korrekt praksis i oplæring, instruktion og undervisning i virksomhedens omgang med kemi i det daglige arbejde.
- Miljømærkning: Mediator foretager en uvildig vurdering af virksomhedens produkter, og hjælper til med ansøgningen om miljømærker. Herunder for eksempel Svanemærket, Det europæiske miljømærke og Astma-Allergimærket.
Eksempler på lovgivningsområder, hvor Mediator ofte rådgiver sine kunder
- Miljølovgivning
- Arbejdsmiljø
- Tekniske forskrifter, herunder brand
- Fødevarekontakt