Markedet for biludlejning er under forandring. Faktisk taler eksperter om et såkaldt paradigmeskift inden for biludlejning, hvor de før så optrukne linjer mellem eje, leje og leasing er blevet udvisket. Vi forsøger her at give et overblik over de største trends inden for biludlejning.

Biludlejningsindustrien har gennem en årrække været i gang med en omstillingsproces fra traditionel biludlejning til et marked på andre præmisser. Selvom biludlejningsvirksomheder som Hertz i 2018 oplevede vækst, bør man alligevel have fokus på de muligheder, som for eksempel den hastigt voksende teknologiske udvikling giver.

En af fremtidens trends åbenlyse trends er mere miljøvenlige biler. Større fokus på klimaforandringer og mere miljøbevidste forbrugere har også påvirket biludlejningsbranchen, og hos AVIS biludlejning udlejer man i dag for eksempel elbiler fra både Renault, BMW og Nissan. En af fordelene ved eldrevne køretøjer er, at de er billigere i både drift og vedligeholdelse end benzindrevne biler, hvilket kommer både udlejer og lejer til gode. For eksempel koster elektricitet op til 50% mindre end benzin og elbilerne har langt færre bestanddele, hvilket også betyder lavere vedligeholdelsesomkostninger og reservedeleudgifter.

Selvkørende lejebiler: En fordel for både udlejer og forbruger

Den teknologiske udvikling har for længst gjort det meget nemmere for forbrugerne at finde lejebiler. Ikke nok med, at man kan finde og bestille en bil online, men man kan også sammenligne priser og vilkår på for eksempel en lejebil i Danmark med billigerebiludlejning.dk. Her kan man via en enkelt søgemaskine finde de laveste priser blandt 1.600 udlejningsfirmaer over hele verden. Og fremtidens teknologisk udvikling vil kun gøre billeje endnu nemmere for forbrugerne.

Autonomous TT” (CC BY 2.0) by jurvetson

En idé, som ikke er så langt fremme som elbilerne, er den såkaldte autonome biludlejning i form af førerløse biler. Det lyder næsten som et science fiction-scenarie 100 år ude i fremtiden, men faktisk er selvkørende lejebiler tætter på, end du tror. En af udlejningsfirmaernes største udgiftsposter er prisen på fast ejendom i form af salgskontorer på dyre adresser nær ved lufthavne og i storbyer. Selvkørende biler betyder, at det ikke længere er nødvendigt med centrale udlejningscentre, da bilerne selv kører hen til det sted, hvor kunden har bestilt den til. Derfor kan bilbeholdningen opbevares i garager, som ligger på mindre centrale og billigere steder uden for byerne.

Samarbejde med andre virksomheder

Biludlejningsfirmaer har længe samarbejdet med flyselskaber og rejsebureauer om at kapre kunder. Så sent som i december 2018 indgik SAS et partnerskab med Danmarks største biludlejningsvirksomhed, Europcar, hvor kunderne kan opspare EuroBonuspoint, når de lejer biler. SAS har allerede indgået partnerskaber med AVIS, Budget, SIXT og Hertz. Men fremtiden byder også på nye spændende samarbejder og mulighed for udvikling for biludlejningsvirksomhederne. For eksempel har Hertz indgået et partnerskab med Apple med henblik på at udvikle autonom bilteknologi. Apple leaser en række biler til Apple, som på den måde kan teste deres selvkørende bilsoftware, mens Hertz kan få testet disse køretøjsteknologier uden at leje dem ud til kunderne endnu.

Som sagt er biludlejningsbranchen et forretningsområde, som byder på mange spændende muligheder i fremtiden, og dette er blot nogle af dem. Med teknologi, der udvikler sig med lynets hastighed, kan kun fremtiden vise, hvad der ellers er i vente.