Regeringen har netop lanceret et krav om, at der skal spares på energien i det offentlige. Det betyder, at alle offentlige kontorbygninger skal sænke temperaturen til 19 grader. Kravet er ikke rettet mod private kontorer, men mon ikke mange vælger at følge trop og forsøger at mindske energiforbruget i netop deres bygninger. Uagtet om kontoret er offentligt eller privat, vil en sænkning af varmen kunne bidrage til store energibesparelser og store økonomiske besparelser. Vi har i denne artikel samlet nogle gode råd til, hvordan I kan spare på varmeforbruget på kontoret.

Den mest effektive måde at sænke varmeforbruget er naturligvis at skrue ned for varmen. Der er dog en række andre tiltag, som I med stor effekt kan benytte jer af også, hvis I gerne vil have styr på kontorets forbrug af varme.

Begynd med at skrue ned for varmen

Det er godt for klodens ressourcer, at der spares på varmen. Men der er faktisk også store økonomiske besparelser ved at sænke varmen på kontoret. Med et gennemsnitligt varmeforbrug i bygningen kan I ved at sænke temperaturen med bare en enkelt grad spare helt op til 5 % på varmeudgifterne.

Den sænkede rumtemperatur vil naturligvis kunne mærkes af jer ansatte, så vær opmærksom på at tage varmt tøj nok på, når arbejdsdagen går i gang. Et sjal over skuldrene eller et tæppe over benene kan også være en måde at holde varmen på, når indendørstemperaturen falder en grad eller to.

Sænk temperaturen på kontoret, når arbejdsdagen slutter

Der er ingen grund til at varme kontoret op, når det er blevet fyraften eller weekend. Der er derfor en god gevinst at hente, hvis temperaturen sænkes, når alle går hjem. Sørg for at få indstillet jeres varme- eller klimanlæg til at sænke temperaturen efter fyraftenstid. Det vil hurtigt have en positiv effekt på varmeregningen.

Tjek kontorets indretning

En radiator, der står gemt bag en kommode eller en sofa, er ikke meget bevendt, da varmen fra radiatoren ikke får mulighed for at sprede sig i kontoret. Det kan derfor være en god investering at bruge lidt tid på at gennemgå diverse rum og kontorer i jeres bygning for at tjekke, om jeres radiatorer står i skjul bag møbler eller åbne døre.

I kan ved samme lejlighed tage et tjek af, om der skulle være vinduer eller glaspartier, der med fordel kunne have gardiner eller persienner trukket for. Et gardin eller en persienne kan nemlig have to funktioner, når det kommer til varmebesparelser. De kan isolere og holde på varmen, samtidig med at de kan sørge for at holde kuldeindfald og træk fra vinduer ude.

Husk at lufte ud på kontoret

Uanset om I har enkeltmandskontorer eller sidder i storrumskontor er det vigtigt at få luftet godt og grundigt ud hver dag. En god udluftning giver både større velvære og mere energi til jer ansatte, og samtidig er det godt for bygningens indeklima.

Det kan ikke undgås, at der sker et varmetab, når der luftes ud. I kan mindske varmespildet ved at gøre udluftningen kort og effektivt. Det gør I ved at skabe gennemtræk i kontoret i 5 til 10 minutter ad gangen. En sådan udluftning bør foretages 2-3 gange i løbet af en arbejdsdag.

Det med at have et vindue til at stå på klem en hel dag skaber ikke en ordentlig udluftning i rummet og tjener kun til, at der spildes for meget varme ud ad vinduet.

Vær kreative, når det kommer til varmebesparelser

Dette var blot en række simple råd til, hvordan I kan styre varmeforbruget på kontoret. Vær kreative og kast jer selv ud i mange flere spareideer.