Som erhvervsdrivende gælder det om at minimere ens omkostninger, så man får det bedst mulige resultat på bundlinjen. En effektiv måde at gøre dette på kan være ved at gøre brug af selvsalg, når man vil udleje eller sælge et erhvervslokale.

Hvorfor bruge selvsalg frem for en mægler?

Hvis du ønsker at sælge et erhvervslokale, vil din første indskydelse måske være at kontakte en ejendomsmægler, som kan hjælpe dig med samme. Det er dog ikke nødvendigt, da du sagtens selv kan varetage den opgave.

Holder du salget af lokalet internt i virksomheden, kan du spare det beløb, som du ellers ville betale i mæglersalær. Og det er ikke småpenge, der er tale om.

Hvor meget kan jeg spare som selvmægler?

Vælger du at gøre brug af selvsalg, slipper du for at betale en ejendomsmægler det salær, som vedkommende ellers ville skulle have for sit arbejde. Det konkrete beløb, som du kan spare, afhænger af, hvor mange penge du lægger i salget.

Normalvis siger man, at et mæglersalær ligger på omtrent 100.000 kr. i gennemsnit. Det varierer selvfølgelig alt efter hvilke lokaler, der er tale om, da man som regel beregner beløbet ud fra, at det skal være mellem 1 til 6 procent af salgsprisen.

Da der uundgåeligt vil være nogle udgifter forbundet med at udleje eller sælge et erhvervslokale, kan du ikke beholde alle pengene i lommerne. Man regner dog med at kunne spare mellem 40.000 og 70.000 kr., efter at alle udgifter til salget er trukket fra.

Hvordan foregår selvsalg?

Skærer du mægler leddet fra under dit salg, bliver du selv ansvarlig for hele salgsprocessen. Det betyder altså, at det er dig, som står for markedsføring, fremvisninger, dokumentation og selvfølgelig selve salget af lokalet.

Det kan for nogle travle virksomhedsejere virke afskrækkende, at man selv skal gøre en indsats, da der i hverdagen kan være nok at se til. Men hvem siger, det behøver at være svært?

Hvis dit lokale er attraktivt i forhold til beliggenhed og/eller stand, vil du allerede være placeret relativt langt henne i salgsprocessen. Dermed er der udsigt til et forholdsvist kort forløb, hvor en mægler ikke ville stå for meget mere end papirarbejdet. Så hvorfor betale dyre domme for noget som du kan gøre selv eller få billigere andetsteds?

Hvilke udgifter er der ved ejendomssalg?

Hvis salget kører gennem en ejendomsmægler, vil man ikke på samme måde lægge mærke til, hvilke udgifter mægleren betaler undervejs. Det er dog vigtigt at have styr på, når man selv står for salget, da de omkostninger nu tilfalder ens egen virksomhed.

Ved boligsalg kan der være udgifter forbundet med:

  • Markedsføring
  • Dokumentation og rapportering
  • Advokatomkostninger

Markedsføring

Markedsføringen under et salgsforløb er afgørende for, hvor hurtigt lokalet bliver afsat. Udgifterne hertil omfatter billeder af lokalet samt tekst til og indrykning af salgsannoncer. Yderligere står du for besvarelse af henvendelser fra potentielle købere og fremvisning af lokalet.

Som erhvervsdrivende burde du spare en del ved denne type omkostninger, da du kan klare meget markedsføring gennem det netværk, du allerede har etableret. Du kan altså bruge virksomhedens egne kanaler til at promovere lokalet og på den måde opnå opmærksomhed omkring det.

Det kan godt være nødvendigt at supplere dette med indrykning af salgsannoncer via andre eksterne sider. Nogle steder kan det gøres gratis, og andre skal man betale ekstra. Pengene vil dog være givet godt ud her, da det handler om at få flest mulige personer til at se annoncen.


LÆS OGSÅ: HJEMMEKONTORET SKAL PRIORITERES FOR DIN EGEN SKYLD


Billederne til salgsannoncen er paramount i forhold til at udleje eller sælge et lokale. Det er nemlig dem, som i høj grad fungerer som blikfang i din markedsføring. Hvis du i firmaet allerede har ansat en marketingmedarbejder, So-Me manager eller lignende, vil disse personer ofte være skarpe med et kamera. Det betyder, at du eventuelt kan spare pengene til en professionel fotograf ved at lade en sådan ansat tage og redigere billederne.

Dokumentation og rapportering

Der er en række af dokumenter, som kræves når ejendom skal skifte hænder. Nogle af disse er relativt billige at indhente, som for eksempel med tingbogsattesten. Kommuneoplysningerne, skattebilletten og restgældsoplysningerne kan du indhente kvit og frit.

Som regel regner man med at de resterende dokumenter, energimærket, ejerskifteforsikringen samt tilstandsrapporten og el-rapporten koster 12.000 kr. Dog kan man i nogle dyrere tilfælde være ude for, at disse udgifter løber op mellem 20.000 og 30.000 kr.

Kontorbygning, erhvervslokaler, selvmægler, Bizz Up

Advokatomkostninger

Samarbejder du med en boligadvokat, kan du til væsentligt billigere pris end hos mægleren få lavet det papirarbejde, der kræves i forbindelse med salg af dit erhvervslokale.

Boligadvokaten kan assistere dig med salgsaftalen samt rådgivning i forbindelse med selve salgsforløbet. Det kan særligt være anbefalelsesværdigt at investere penge i en sådan advokat, hvis det er første gang, du skal sælge eller udleje et lokale. Dermed vil du nemlig sikre dig, at du har det juridiske på det rene, samt at salget bliver gennemført uden bump på vejen.

Hjælp til selvsalg

Hvis du også kan se det fornuftige i at agere selvmægler, men ikke helt har selvtilliden til at springe ud i projektet, skal du ikke fortvivle! Det er heldigvis hurtigt og nemt at få hjælp til selvsalg.

Husk at du giver din egen arbejdskraft i bytte for et bedre resultat på bundlinjen, da du vil kunne minimere dine omkostninger betydeligt, hvis du ikke skal betale en ejendomsmægler for at udleje eller sælge dit erhvervslokale. Udnyt din virksomheds netværk og kompetencer og kom i mål med mange penge sparet.