”Der er masser af paralleller mellem sport og erhvervsliv. Først og fremmest skal du kunne tænde gnisten hos dit publikum.”

Han har ført et skrantende fodboldhold op i 1.division og et andet hold til bronzemedaljer i Superligaen. Hos Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter har man ansat den tidligere fodboldspiller og træner Frank Petersen som erhvervskonsulent. Men hvad kan erfaringer fra sportens verden bibringe iværksættere og erhvervsfolk? Og hvilke tendenser er der at spore inden for iværksætteri anno 2018? Bizz Up har mødt Frank til en snak om det rigtige hold, det grå guld og et feminint dilemma

”Når du træner fodboldhold på et vist niveau, er strukturen altafgørende – i spillestilen og i måden at angribe og forsvare på. Det samme gør sig gældende i en virksomhed, og især i de virksomheder, som vækster og pludselig har opnået en vis størrelse. Strukturen er sammen med et stærkt fundament afgørende for, at du kan tillade dig at bryde rammerne og forsøge dig frem,” siger Frank, der i jobbet som erhvervskonsulent også arbejder med talentudvikling og udvikling af medarbejdernes kompetencer, som bringer os tilbage til fundamentet: ”Du skal turde sætte det rigtige hold og have modet til at skifte ud i ’spillerstaben’ i takt med, at virksomheden udvikler sig. Det kan være hårdt og ubarmhjertigt, men det er nødvendigt for at holde snuden i sporet. Og vigtigt; så skal du være ’hurtig på bolden’, før andre løber med din idé.”

Iværksættere – nutidens rockstjerner

Vi oplever i disse år stort fokus på iværksætteri. På tv er det ’Løvernes hule’, som på 3. sæson skaber omtale, de sociale medier flyder over med historier om modige, handlekraftige og succesfulde iværksættere, og den politiske projektør er rettet mod at skabe bedre vilkår for dem, der overvejer at tage springet. Denne øgede opmærksomhed på iværksætteri har ifølge Frank sat en – måske overraskende – bølge i gang: ”Jeg ser flere og flere modne iværksættere, som kommer med alt fra den mindste spire til en færdigstøbt idé. Nogle af dem er folk sidst i 60’erne, der kaster sig ud i livet som selvstændig på et tidspunkt, hvor de ellers sagtens kunne trække stikket og hoppe i hængekøjen. Men måske har de gået med en livsdrøm, og nu er timingen pludselig rigtig,” fortæller Frank, der også forklarer tendensen med, at der foruden opmærksomheden på iværksætteri er mange tilgængelige hjælpeværktøjer og erhvervsfremmende tiltag, man kan gøre brug af.

Fra det grå guld til modsatte ende af skalaen: ”Jeg ser mange unge, nogle gange helt ned i folkeskolealderen, som pludselig har fået en god idé, de er blevet tændt på at få ud over rampen. Og jeg må sige, at de er vanvittigt innovative. Jeg har mødt flere, som pludselig tjener pænt med penge, hvor det går op for dem, at de nok hellere må få stiftet et selskab,” smiler Frank.

Lad os blive mere runde med kant

”I fodboldverdenen er den maskuline trænertype yt. Du skal i stedet have fokus på de kvindelige værdier, idet nutidens unge i stor udstrækning er vokset op med kvindelige voksne i institutionen og skolen. Det er for dem – og nu ridser jeg det groft op – vigtigst at være sammen med kammeraterne fremfor at vinde,” lyder det fra Frank, som også peger tendensen over i karrieresammenhæng: ”Med al respekt for branchen, men det flyder over med HR-konsulenter, som er sat i verden for at hjælpe alle med alting hele tiden – igen en feminin tendens. Det giver en ambivalens, idet vi på den ene side er afhængige af at kunne samskabe og fungere som hold og på den anden side kan komme til at mangle kant, vildskab og galskab for at bevare ærgerrigheden, som jeg mener er vigtig både i sporten og erhvervslivet. I tysk fodbold taler man om, at hvis træningslejren har været for harmonisk, bliver slutrunden dårlig. Jeg tror med andre ord, at vi går en fremtid i møde, hvor vi skal søge at balancere det maskuline og det feminine – uden at ende i leverpostej.” Det er et interessant dilemma, som bliver interessant at følge udviklingen på,” slutter Frank Petersen, før han smutter ud af døren med mappen under armen, på vej til møde med endnu en virksomhed, der har brug for ’sportslig ekspertise’.

Franks 5 gode råd til den kommende iværksætter:
Alt går hurtigt i dag. Vær først på bolden med din idé, så kan du altid rette til senere.

Sæt det rigtige team – gode samarbejdspartnere er altafgørende for din succes

Hold snuden i sporet og lad være med at brede dig over for mange ting på én gang

Vær nysgerrig og hold dig opdateret på dit område

Glem ikke, at langt de fleste produkter i dag købes af kvinder. Tal til målgruppen.

 

Fakta:

Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter (SET) tilbyder vejledningen igennem en virksomheds livscyklus, dvs. fra før idéstadie og helt til generationsskifte

SET vejleder inden for forretningsmodeller, strategi, finansiering/funding, eksport, teknologiudvikling og samarbejder med forskellige uddannelsesinstitutioner

Frank Petersen er uddannet Cand.merc i afsætning

Har arbejdet hos virksomheder som NRGI, Andelskassen og Grundfos