To danske iværksættere har på fire år skabt seks brands inden for guld- og pantmarkedet, og den årlige omsætning har rundet 40 millioner kroner. Nu stiles der mod de internationale markeder.

På fire år har partnerne og bedstevennerne Sander Lerche Rasmussen og Thomas Persson skabt ekstraordinær succes i guld- og pantmarkedet med deres hurtigvoksende handelsvirksomhed Nofipa. Virksomheden driver i dag seks brands inden for investeringsguld og køb og videresalg af brugte brugsgenstande som guldsmykker, designertasker, ure og elektronik. Siden opstarten er antallet af ansatte tredoblet, og omsætningen steget fra 2,2 millioner kroner i 2019 til 42,9 millioner kroner i 2022. Sidste års omsætning forventes næsten fordoblet i 2023.

Med opstarten af seks brands er ambitionen at eje både købs- og salgskanaler og dermed gøre sig uafhængige i markedet. Nofipa opkøber danskernes brugsgenstande via Strakssalg.dk, skrotguld via guldhandleren NordiskGuld og værdigenstande med tilbagekøbsret gennem pantelåneren Pantsat.dk. De genstande, som ikke bliver genopkøbt hos pantelåneren eller omsmeltet hos guldhandleren, bliver typisk videresolgt gennem tre salgskanaler – smykkehandleren Another’s Legacy, urhandleren Chrono Collective og taskehandleren The Vintage Trade.

– Vi går målrettet efter at skabe specialiserede købs- og salgskanaler frem for at skyde med spredehagl på en samlet kanal med forskellige koncepter og varegrupper. Ved at have flere platforme kan vi målrette og markedsføre vores produktudbud til bestemte målgrupper, siger Sander Lerche Rasmussen og tilføjer:

– Vi arbejder kontinuerligt på at flytte os op i værdikæden for at sikre bedst mulig kapital, ved at vi undgår fordyrende mellemled, og samtidig giver det en tryghed at være uafhængige af samarbejdspartnere. For eksempel er vi i dag markedsførende inden for guldhandel, så en række danske guldsmede videresælger danskernes skrotguld til os, hvor det tidligere var omvendt. Vi optjener cirka tre procent mere af guldsalget ved, at det sker gennem vores egen kanal, NordiskGuld.

Spotter huller i eksisterende markeder
Ved opstart af nye brands har Sander Lerche Rasmussen og Thomas Persson fokus på at spotte huller i eksisterende markeder, hvor der er stor efterspørgsel. Det sker med afsæt i deres aktuelle forretningsgrundlag.

– Man behøver ikke opfinde den dybe tallerken for at få succes med iværksætteri. Vi giver gamle, brogede koncepter nyt liv ved for eksempel at give pantsætning en renæssance i Danmark i en moderniseret onlineversion, Pantsat.dk. Vi har opfundet guldbrevet for at tilbyde sikker forsendelse af guld. Og vi er first-movers i Danmark på en professionel vintagesmykkeplatform, Another’s Legacy, som er Nordens største takket være vores gigantiske indehav af smykker fra vores købskanaler, siger Thomas Persson.

Alt det er de dog enige om ikke havde været muligt, hvis det ikke var for Sander Lerche Rasmussen og Thomas Perssons stærke samarbejde. De to iværksættere, der begge er i 30’erne, har et indgående kendskab til hinanden både professionelt og privat, hvor de har holdt sammen siden folkeskolen.

– Vi er på mange måder ens og alligevel vidt forskellige, og det udnytter vi i partnerskabet. Jeg er den kreative og idérige med stor passion for at bygge nyt og større, mens Sander er den økonomiske, strategiske og analytiske, der evaluerer på ideerne i forhold til at gøre dem realiserbare og skabe proof of concept, siger Thomas Persson.

– Vi er ens på den måde, at vi handler ud fra devisen om hellere at forsøge og fejle end slet ikke at forsøge. Vi har en enorm viljestyrke og har haft hænderne i mulden og lært os selv det meste fra bunden, lige fra det produktnære til det forretningsmæssige, supplerer Sander Lerche Rasmussen.

I fire lande om fem år
Sander Lerche Rasmussen og Thomas Persson har konstant fokus på at forfine og udvide forretningskonceptet. I 2023 planlægger de blandt andet at oprette et unikt gulddepot via NordiskGuld, hvor man kan investere i guld, men slipper for besværet med opbevaring og forsikring. De udvider også ved at brede forretningskonceptet ud over landegrænsen.

– Cirka 10 procent bliver solgt til kunder i udlandet, og der er et langt større potentiale på grund af den store efterspørgsel på dansk design. I løbet af fem år forventer vi at være etableret i fire lande ud over Danmark, og vi har lige nu kig på lande med eksisterende guld- og pantmarkeder som Sverige, Tyskland, England og USA. Her har vi et forspring, fordi vi vægter højteknologiske IT-systemer og moderne markedsføring højere end normalen hos guld- og plantehandlere, siger Sander Lerche Rasmussen.

De to partnere forventer at omsætte for over 150 millioner kroner i 2025.