Den havde gæret et stykke tid. Tanken om af hale teltpælene op, flytte ud og flytte væk. Skubbe alle kuglerne på kuglerammen over i den samme side og starte helt forfra. En dag i 2016 blev tanken til handling, og familien Clement rykkede livet mod vest.

 

”Vi havde længe haft lyst til at gøre noget andet. Vi havde boet 20 år i København og troede aldrig, at vi skulle derfra, men alligevel var der noget, der trak i os for komme væk fra byen.” Der var i efteråret 2015, at Katrine Dahl Clement som i dag er ansat i Thisted Forsikring, en dag foreslog sin mand, Fredrik, at de da kunne flytte til Klitmøller. Hun havde en veninde, hvis forældre ejede et sommerhus deroppe, men ellers kendte parret intet til den forblæste flække ved Vesterhavet med det eksotiske tilnavn ”Cold Hawaii”. Tydeligvis heller ikke Fredrik, hvis første kommentar var: ”Hvad f*nden er det?”

 

Fra Cph til Klitmøller i femte gear

”Vi vidste som sagt ingenting, udover at der var nogle kendte, som var flyttet til Klitmøller og at der efter sigende skulle være et godt landsbyliv. Så dagen efter min udmelding, gik Fredrik i gang med at researche og konkluderede hurtigt: ”Det synes jeg, vi skal gøre!” Resultatet blev, at vi satte os i bilen og kørte til Thy for at blive klogere på, om Klitmøller var et sted for os. Det var det, og en måned senere traf vi den endelige beslutning.”

Derfra gik det stærkt. Familiens hjem i Albertslund ved København blev solgt, Katrine sagde sit job op, og den 1. maj 2016 trillede en tungt læsset flyttevogn op foran det nyindkøbte hus i Klitmøller, hvor parret og deres to børn på 11 og 6 med ét slag skulle i gang med at forme et nyt liv. Katrine er i dag ansat som kommunikationsmanager i Thisted Forsikring, Fredrik flyttede sin fotografvirksomhed med sig, og deres to børn er faldet til i den lokale friskole.

 

Mavefornemmelsen gjorde udslaget

Når man hører historien, kan det lyde som en hals-over-hoved-beslutning at hive to børn ud af deres vante rammer og sige farvel til alle vennerne og det gode job for at flytte ud på yderste revle. Hvor var det lige, at kæden sprang af? Katrine fortæller: ”Der har selvfølgelig været mange overvejelser, især i forhold til børnene. Det vigtigste var at finde et sted, hvor vi var så sikre, som vi kunne være, på, at vores børn kunne få et godt børneliv. Samtidigt ville vi gerne have opfyldt vores drøm om at bo under den store himmel. Så da det gik op for os, at det for børnene ikke handlede om, hvor vi skulle flytte hen, men om dét at flytte i det hele taget, var alle muligheder til stede. Dét faktum sammen med vores mavefornemmelse – som blev bekræftet under bilturen til Thy – var udslagsgivende for beslutningen om, at det var i Klitmøller, vi skulle slå os ned.”

 

Flere flyttegevinster

Og hvordan er livet så i surfernes paradis, hvor bølgerne ligner dem på Hawaii, bortset fra at det er pissekoldt, som Simon Kvamm, der også er emigreret til Klitmøller, underholder med i sit one-man-show? ”Det er fantastisk! Vi bor 100 meter fra vandet, er på stranden hver dag, mærker at året skifter og taler om vinden nu, hvor vi før talte om regnen. Det lyder som en kliché, men naturen er en kæmpe gave, samtidig med at vi som familie har fået et finere og langt tættere fællesskab, end vi havde før. Så grundlæggende føles det helt rigtigt for os, selvom vi i starten var helt ude på tynd is følelsesmæssigt, fordi børnene syntes, at det var svært. De var enormt kede af det, og det var vi også selv. Vi var jo glade for at bo, hvor vi boede,” siger Katrine og henviser til bofællesskabet i Albertslund, hvor børnene havde alle deres bedste venner lige udenfor døren. ”Vi har talt meget om det både før og siden – at det var en kæmpe beslutning. Men også at det er lige så stor en beslutning IKKE at handle på drømmen. Hvis man ved, at det er bedst at flytte sig, mener jeg, at det er farligt ikke at handle på den fornemmelse – også selvom det kan gøre ondt.”


Stil de store sko frem

En anden gevinst er det karriere boost, Katrine har fået ved at blive ansat i Thisted Forsikring, hvor hun arbejder med strategisk kommunikation. Hun siger: ”Jeg oplever egnens virksomheder som særdeles entreprenante, risikovillige og åbne for nye input. Det gælder også Thisted Forsikring, hvor jeg mærker en enorm tillid til min faglighed og erfaring. Det betyder, at jeg kan få lov til at løbe efter de store mål, hvilket er fantastisk! Jeg får lov at være den bedste professionelle udgave af mig selv, fordi jeg har været med til at støbe min egen stilling – igen baseret på tillid til den erfaring, jeg kommer med både fra mit tidligere job, men også i kraft af min alder. Jeg tør godt ’fylde de store sko ud’. Omvendt kræver det også, at en virksomhed tør stille de store sko frem. Det gør Thisted Forsikring, og det får vi alle noget godt ud af. Det er samtidigt en konstatering af, at alle de fagligt spændende jobs langt fra kun findes i Aarhus og København.”

Sund synergi

Så det er altså ikke kun den store himmel og Klitmøller-kendisser, der kan trække folk til det yderste af Danmark. ”Virksomhederne skal være sig bevidste om, at de spiller en vigtig rolle i forhold til områdeudvikling,” siger Katrine og uddyber: ”jo flere typer mennesker der bor i et område, jo flere vil komme til. Effekten bliver selvforstærkende, når erhvervsliv, kommune og foreningsliv holder hinanden i hånden for at gøre en egn attraktiv.”

Men er der da slet ingen minusser ved Katrine og Fredriks vilde valg? tænker jeg her på falderebet. Katrine slutter: ”Jo, tilbage til børnene. Der er først nu – efter et år – at de fløjter på vej til skole om morgenen. Vi var de barske forældre, der hev plasteret af på den hårde måde, men det er der også en gave gemt i. Børnene har lært, at de som individer er i stand til at flytte sig og danne nye relationer. Så selv deres lille verden er blevet større herude i kolde Hawaii.”

 

 

Fakta:

  • Thisted Forsikring beskæftiger ca. 90 medarbejdere og dækker primært Thy og Mors
  • Klitmøller ligger 10 km sydvest for Hanstholm og har 878 indbyggere

Gode råd til andre i overvejelser om at flytte:

  • Snak med nogen, der bor der, hvor I overvejer at flytte hen
  • Indstil jer på, at ting tager tid
  • Spørg ikke børnene om lov til at flytte. Det må aldrig blive deres valg og dermed deres ansvar

 

Thisted Forsikring, Bizz up, Lokal