Kast en røget sild ud i Øresund og lav din egen heks på vejen op ad Bloksbjerg. Det kan lyde som noget fra et klassisk kanindræberkursus, hvor i forvejen dygtige ledere i halvstive jakkesæt debuterer i at slå sig løs i naturen for at vende hjem til virksomheden i en ny og bedre udgave.

De tre f’er

WalkAway, netværk, Bizz UpWalkAway er bygget op om tre centrale elementer: Fokus, Fællesskab og Frirum. Bag WalkAway står netværksfacilitator Majbritt Mikkelsen og erhvervspsykolog Mads Krarup. Sammen har de støbt en form, hvor man som deltager kan skabe både indre og ydre resultater gennem gående sparring. I 2021 har 18 erhvervsledere været med på Bornholm og siden i Harzen, hvor fem dages virksomhedsudvikling har fundet sted iført vandrestøvler og udvalgte spørgeteknikker fra coachingens verden. Mads Krarup forklarer: ”Deltagerne arbejder sammen i trioer eller par og er klædt på til at kaste konstruktivt lys på hinandens udfordringer. Ret hurtigt opstår der en høj grad af fortrolighed og ikke mindst lyst til at fordybe sig i hinandens situation. Involveringen sker helt automatisk, da det er umuligt at læne sig tilbage og nøjes med at tage imod. Alles roller er lige vigtige, og på den måde opstår et stærkt fællesskab – både i de små grupper og i den store gruppe som helhed. WalkAway er desuden et frirum, hvor man kan trække ’driftstikket’ for en stund og trække fornyet luft ind.”

Stort ja fra Velliv

Majbritts idé blev testet på en tur til Toscana, og kort tid efter bevilgede Velliv Foreningen et beløb til udvikling af projektet. Velliv Foreningen har fokus på mental sundhed og trivsel, og netop dét er ifølge hende også et vigtigt element i WalkAway: ”Alle ved, at mental sundhed og trivsel er afgørende for en virksomheds levedygtighed, men hvordan spotter vi problemet, som jo er det første skridt mod at gøre noget ved det? Dét har vi blandt andet arbejdet med på den ene tur gennem konkrete øvelser, der naturligvis har foregået ’on the go’. Vi forsøger at gøre indholdet så virkelighedsnært og lavpraktisk som muligt. Fx gik vi i lang tid på den gamle grænse mellem det tidligere Øst- og Vesttyskland. Sådan et sted kan man jo med fordel bruge til at arbejde med egne og andres grænser. Bare for at give ét eksempel på måden, vi har skruet WalkAway sammen på. Samtidigt er det altafgørende, at stemningen i gruppen er god, og derfor bruger vi en del tid på relationsdannelse gennem forskellige tiltag som at lege journalister og udgive korte artikler om hinanden, fælles madlavning eller etablering af små ”ministerier” med hver deres opgave undervejs. Derigennem opstår lysten til at fastholde fællesskabet og den interne sparring, når vi igen er landet hjemme, det svedige tøj er hældt i vaskemaskinen, og hverdagen melder sig.”

WalkAway, netværk, Bizz Up

Fra Peru til projekt

Idéen om at gå imens man bliver klogere på sig selv og sin virksomhed stammer fra en vandretur i Peru. Majbritt fortæller: ”På en lang tur op og ned gennem Andesbjergene var vi flere selvstændige, for hvem det blev tydeligt, at dét at gå – og at gå langt – gjorde noget godt for vores tanker. Dialogen gik nemt, når vi bevægede os fremad sammen, og hovedet blev tømt på en måde, vi ikke havde prøvet før. Det var en slags forsinket mental wellness, kan man sige. Og så var fællesskabet fantastisk, fordi alle satte en hånd i ryggen på hinanden, når det blev hårdt. Deraf opstod ideen om at lave virksomhedsudvikling på gåben. Og det er jo ikke fordi der mangler gode tilbud om work aways, retreats eller lederuddannelser i det fri – men jeg kunne mærke en lyst til at finde en måde, hvor det ikke handler om at vinge opgaver af på to-do listen eller suge sig ned i rødvin om aftenen og kalde det ’netværk’. No offense, i øvrigt.”

WalkAway, netværk, Bizz UpHvem er Walkaway for?

“WalkAway er for mange forskellige typer mennesker, faggrupper, virksomheder eller bestyrelser, som ønsker at skabe både indre og ydre forandring. WalkAway kan skrues sammen på et utal af måder; enten som 3-5 dages ture i ind- eller udland eller som forløb i nærområdet, der strækker sig over længere tid,” fortæller Mads og rammer ind, hvilke outputs en WalkAway blandt andet kan have: ”Nogle bliver afklarede på deres forretningsstrategi, imens andre får nye metoder til afvikling af fx MUS-samtaler. WalkAway er – foruden fokus, fællesskab og frirum – en åben værktøjskasse, hvor man kan hente nye metoder til brug i dagligdagen. Slutteligt vil vi gerne inspirere deltagerne til at udfordre de velkendte mødeformater ved selv at mærke, hvad de kan få ud af at flytte møder ud under åben himmel – som fx at hukommelsen, koncentrationen og ikke mindst kreativiteten øges markant, når man begynder at sætte den ene fod foran den anden.”

 

FAKTA OM WALKAWAY

» WalkAway er 360 graders virksomhedsudvikling på gåben

» Laves af erhvervspsykolog Mads Krarup og netværksfacilitator Majbritt Mikkelsen

» WalkAway kan skrues sammen til ledere, medarbejdere, nøglemedarbejdere, bestyrelser mv.

» Projektet har fået et solidt rygstød fra Velliv Foreningen.

» Læs mere her: www.vellivforeningen.dk/for-ansoegere/ projekter/walkaway-forebyggelsefrirum-og-faellesskab/ Se mere på Walkway.dk