Lige nu sidder mange ansatte hjemme og arbejder, og derfor afholdes der online møder som aldrig før. Få 5 gode råd til online møder, som kan gøre dig skarpere og bedre allerede i dag.

#1 Alle skal bruge kamera

Når du holder online møde, så er det vigtigt at alle bruger kamera – og det er der flere grunde til. Det vil blive kedeligt at holde møde, hvis du ikke kan se personen/personerne du taler med. Du mister hurtigt koncentrationen, hvis du skal kigge på en inaktiv skærm.

Mødet mister sin effektivitet, hvis personen på den anden side af skærmen tjekker mails eller Facebook imens du taler. ”Deltagerne er mere på, hvis kameraet er tændt,” fortæller Kristian Koch fra Presentationskills.

#2 Alle skal se ind i kameraet

Det er vigtigt at alle deltagere ser ind i kameraet, og ikke kun personen der taler. Når vi ser ind i kameraet bliver mødet mere personligt og imødekommende, end hvis folk kigger ned i bordet. Når du holder fysiske møder kigger du også folk i øjnene, og ikke ned i bordet.

Mange kigger på de andre deltagere eller sig selv på skærmen, og det flytter dine øjne længere ned på skærmen, og du vil ikke længere have øjenkontakt med personen der taler. Det kan virke afvisende, hvis deltagerne ikke kigger på dig når du taler – og det vil de gøre ved at kigge ind i kameraet.

#3 Prioriter lyden

Når man laver online møder, så er det meget vigtigt at lyden er god. Både for deltagerne og dig selv. Kristian Koch siger bl.a. at god lyd er vigtigere end god billedkvalitet. Dårlig lyd kan forringe koncentrationen og frarøver mødet energi.

Bed alle deltagere om at bruge headset med mikrofon, og aldrig computerens indbyggede mikrofon.

Det handler også om at skabe balance i forhold til lydstyrke på din computer, så de andre ikke hører genklang. Det handler også om hvordan du taler. Du skal tale tydeligt og mod mikrofonen.


LÆS OGSÅ: 

5 ting du kan bruge din corona-karantæne på


#4 Møderne skal være korte

Online møder er ofte dobbelt så kedelige som fysiske møder, og det kan skyldes to ting. Nummer et så kan du nemt blive distraheret af omgivelserne fx vaskemaskinen er færdig, naboen slår græs eller andet som fjerner fokus fra selve mødet. Nummer to er at du mangler den fysiske tilstedeværelse fra de andre – man har naturligt og underbevidst en anden fremtoning og udseende når man mødes fysisk, men det glemmer man lidt hvis mødet foregår online.

Det er derfor vigtigt at holde møderne korte, og hav formålet klar inden, så alle er indforståede.

#5 Hav få deltagere

Forsøg at have så få deltagere med til online møder som muligt, især hvis alle deltagerne skal have mulighed for at sige noget. Kristian Koch siger ”Jo flere der er med til online møder, jo svære er det at føre en samtale, fordi folk taler indover hinanden, og det gør hele mødet uoverskueligt.”