Gå ikke glip af den betydelige konkurrencefordel, som grøn omstilling og cirkulær økonomi kan give din virksomhed. Det er nemlig ikke blot en god sag, men også en god forretning – og i fremtiden måske endda en nødvendighed, hvis din virksomhed skal klare sig i markedet.
Forbrugere og kunder stiller nemlig i stigende grad krav til bæredygtige løsninger og prioriterer virksomheder med grønne profiler. Er du en af dem, der går forrest, kan du altså opnå en betydelig konkurrencefordel for din virksomhed.
Når du skal udvikle din iværksættervirksomhed, bør du kende til de grundlæggende typer af cirkulære forretningsmodeller. Det handler primært om:
- at optimere på processer
- forlænge levetiden på produkter
- og minimere behovet for nye produkter gennem f.eks. returordninger og servicetilbud
Erhvervshus Midtjylland giver dig herunder en hurtig gennemgang af de seks mest gængse cirkulære forretningsmodeller.
1. Cirkulære værdikæder
Har du en virksomhed, der producerer produkter, kan du gennem samarbejde og partnerskaber i hele værdikæden sikre, at alle materialer er uskadelige og indgår i et teknisk eller biologisk kredsløb. I produktionen anvender du fornybare, brugte eller genbrugelige materialer, og sikrer, at brugte materialer kommer tilbage i kredsløbet. Det kan være gennem retur ordninger (produkt eller materiale med eller uden pant) eller gennem partnerskaber med andre virksomheder.
LÆS OGSÅ
4 gode råd: Sådan netværker du dig til øget vækst
2. Genanvendelse og symbioser
Det, som er affald for én virksomhed, kan være en ressource for en anden virksomhed, og det kan være en rigtig god forretning i at udnytte denne ressource. Typisk har du en virksomhed, der er beskæftiget inden for genanvendelsesindustrien, f.eks. nedbrydningsbranchen. Denne cirkulære forretningsmodel kan du også anvende, hvis din virksomhed kan indgå i symbioser med andre virksomheder, hvor f.eks. spildvarme fra en produktionsproces kan udnyttes af andre virksomheder eller kan sendes ind i den kommunale fjernvarme ledning.
3. Forlænget levetid
Sælger du et fysisk produkt, kan du arbejde med at forlænge levetiden ved at tilbyde reparation, opgradering og vedligeholdelse af produktet. Hvis f.eks. en mobiltelefon er designet til adskillelse, kan du forlænge levetiden ved at udskifte dele, efterhånden som det bliver nødvendigt. Det kan enten være dig som producent, der tilbyder det som en service, eller det kan være en selvstændig servicevirksomhed, der har det som deres primære forretningsmodel. Alt fra flyvemaskiner til vaskemaskiner og mobiltelefoner kan designes til en forlænget levetid ved at tænke det ind, når du udvikler og designer produktet.
4. Relationsskabende modeller
I stedet for at knytte produkt og kunde, kan du knytte virksomhed og kunde – f.eks. ved at tilbyde leje eller leasing af produkter. På den måde skaber du som virksomhed en tæt relation til kunden og giver tilmed en sikkerhed for, at produktet er lavet til at holde så længe som muligt. Det er en særdeles god mulighed i B2B og kan bruges til at optimere produktudviklingen gennem co-creation og dermed skabe loyale kunder. Desuden har du kontrol over de råstoffer og materialer, som er bundet til produktet. Det kan være en særlig god forretningsmodel, hvis du oplever stigende priser på de råmaterialer, du anvender i din produktion
5. Service, abonnement eller funktion frem for ejerskab
Forbrugermønstre ændrer sig, og det giver dig også grundlag for at skabe en forretning på at tilbyde en service frem for et produkt. Et eksempel: du tilbyder at vaske tøj frem for at sælge en vaskemaskine. Et andet eksempel, som de fleste kender til, er et abonnement på et computerprogram (SAAS) eller en musik streamingtjeneste frem for et salg af musik på en CD. Ligeledes har den britiske flymotorfabrik Rolls-Royce ændret deres forretningsmodel og lanceret konceptet »power by the hour«, hvor luftfartsselskaberne leaser flymotorer og betaler i forhold til deres performance – f.eks. motorens leverede flyvetid. Samtidig tager Rolls Royce sig af alle sikkerhedstjek. Services udgør nu tæt på halvdelen af Rolls Royces samlede omsætning.
6. Platformsbaseret deleøkonomi
Mange produkter har en meget lille realiseret ”brugstid”, og derfor er der et stort potentiale i, at flere forbrugere deles om de samme produkter. Arbejder din virksomhed ud fra denne cirkulære forretningsmodel, kan du potentielt ”sælge det samme produkt mange gange”, og ressourceforbruget til produktion af nye produkter bliver dermed også reduceret. Det kræver dog en IT-platform, der kan formidle og håndtere kontakten mellem forbrugerne af deleprodukterne. Biler og boliger bliver allerede delt i stort omfang, og der kan tjenes gode penge på at udvikle en platform, som kan være bindeled mellem udbydere og brugere.
Erhvervshus Midtjylland tilbyder gratis sparring
Erhvervshus Midtjylland hjælper årligt omkring 4.000 iværksættere og virksomheder med uvildig sparring i forbindelse med opstart og udvikling af deres virksomheder. De er sat i verden og finansieret af de midtjyske kommuner, derfor er deres vejledning gratis. De kan bl.a. hjælpe dig inden for salg og markedsføring.
Ring på 70 22 00 76 eller send en e-mail til info@erhvervshusmidtjylland.dk
Læs mere på Erhvervshus Midtjyllands hjemmeside.