Fik anbefalet DANA af svigerfar, der havde arbejdet mange år i a-kasse-verden. Aytek Gergin er uddannet guldsmed i Danmark. Han har boet ti år i landet – gift med Tanya som han har to børn med. Og selv om han kun har været i Danmark i et årti, taler han helt flydende dansk – med en lille fynsk accent.

Og så har han i øvrigt repræsenteret Danmark ved de nordiske mesterskaber for guldsmede, efter han blev Danmarksmester inden for faget i 2015.

For to et halvt år siden besluttede han sig for at tage springet som selvstændig erhvervsdrivende, og det er noget, han ikke har fortrudt et eneste sekund – selv om det naturligvis har været hårdt, og selv om han med sin tyrkiske baggrund følte, at han var i minus, da han startede.

»Jeg kan rigtig godt lide at bo i Odense sammen med min kone og vores børn. Da jeg kom til Danmark for cirka ti år siden, arbejde jeg lidt forskellige steder. Efter et par år begyndte jeg så på guldsmede-uddannelsen på EUC Lillebælt og kom efterfølgende i lære hos Skovgaard Guldsmed & Urmager i Glamsbjerg, hvor jeg efter fire år stod med mit svendebrev i hånden og mange erfaringer rigere,« fortæller Aytek Gergin og tilføjer:

»Efter jeg blev udlært, arbejdede jeg et par år som svend, og det var også meget lærerigt, men jeg har hele tiden vidst, at jeg en dag ville være selvstændig – ikke mindst for at opnå den fleksibilitet, som man får på den måde,« siger han.


LÆS OGSÅ: STARTUPSVAR, ET OPSLAGSVÆRK TIL SELVSTÆNDIGE


I 2015 blev Aytek Danmarksmester inden for guldsmedefaget og repræsenterede efterfølgende Danmark ved de nordiske mesterskaber, hvor han også tog vindertitlen. Og træder man ind i hans forretning i Odense, så pryder diplomet også flot væggen, som man ser ved første øjekast.

Og med to vindertitler i bagagen, valgte Aytek i 2017 at starte egen forretning på adressen Overgade 44 i indre Odense.

»Starten som selvstændig har været hård og krævet et stort engagement. Men i dag går det rigtig godt, og det har været hele kampen værd. For når det så lykkes at få succes, så giver det til gengæld en endnu større tilfredsstillelse, for jeg føler virkelig, at jeg har gjort det umulige,« fortæller Aytek Gergin og tilføjer, at hæderen i 2015 og den medfølgende præmie på 50.000 kroner var med til, at han i dag, med stor succes kan have fødderne under eget bord.

»De 50.000 kroner varmer naturligvis, når man skal starte sin egen forretning, men prisen har også givet mig et godt afsæt på andre måder. Når nye kunder træder ind ad døren og bliver opmærksom på diplomet, så virker det som en blåstempling af mig og mit håndværk,« forklarer han.

Men en ting er at være en dygtig håndværker. Noget andet er at drive en forretning med høj moral – og netop det fylder meget hos Aytek.

»I dag får jeg mange anbefalinger, og sker naturligvis, fordi jeg er god til mit håndværk, men jeg tror også, at det i høj grad handler om, at man skal opretholde en moral i forretningen, samt yde en individuel service over for hver kunde og aldrig gå på kompromis med det. Jeg kunne for eksempel aldrig finde på at begynde at diskutere med en kunde, og det er vigtigt, at han eller hun går herfra med en god oplevelse, for ellers bliver man jo heller ikke anbefalet i deres netværk,« forklarer han.

Kommer ikke fra fremmede

Aytek Gergin har i dag mange kunder i butikken, hvor han laver alt helt fra bunden inden for smykker, blandt andet ringe, brocher, øreringe, halskæder, vedhæng, slipsenåle og manchetknapper, og selv om han som barn havde mange forskelligartede drømme om, hvad han skulle beskæftige sig med, når han engang blev stor, så har det at være guldsmed og selvstændig altid ligget lidt i kortene.

»Som lille drømte jeg ikke umiddelbart om at gå i min fars og min farfars fodspor som guldsmed, og faktisk begyndte jeg på et tidspunkt at tage en uddannelse inden for bank og forsikring. Men da min far og farfar havde en succesfuld guldsmedeforretning i Istanbul, er jeg er naturligvis blevet påvirket af det igennem min opvækst, hvor jeg fik lov til at prøve kræfter med faget,« fortæller Aytek Gergin.

Han tilføjer, at hans fireårige datter faktisk allerede har en plads i hans værksted, hvor hun elsker at arbejde med smykkerne.

»Det er jo lidt interessant at se, at historien på en eller anden måde gentager sig. Min fireårige datter er helt vild med at være med mig på arbejde, og hun elsker at kigge mig over skulderen og sidde og arbejde lidt med sine egne smykker. Det er jo en kæmpe tilfredsstillelse at se, og det er jo også noget, der kan lade sig gøre, nu hvor man er blevet sin egen chef,« siger han.

Men ud over at være selvstændig er der heller ingen tvivl om, at Aytek Gergin er landet på rette hylde.

»Jeg kan rigtig godt lide at arbejde som guldsmed, for her har jeg mulighed for virkelig at bruge mine evner. Alt, hvad jeg skaber, er lavet helt fra bunden og det er en stor tilfredsstillelse at sidde med det færdige resultat i hånden – og ikke mindst når ens kunder er begejstrede,« siger han. 

Valgte a-kasse på anbefaling

Aytek Gergin tog springet som selvstændig i 2017. På det tidspunkt var han medlem af en a-kasse, men han blev på et netværksmøde gjort opmærksom på, at han med fordel kunne skifte til en a-kasse med fokus på netop selvstændige.

»Jeg mødte en repræsentant fra DANA til et netværksmøde, og der fik jeg øjnene op for, at der er stor forskel på a-kasser i forhold til hvor meget fokus, de har på selvstændige. Min svigerfar har desuden været beskæftiget i a- kasseverden gennem rigtig mange år, og da jeg forhørte mig hos ham, blev jeg blot bekræftet i mine planer om at skifte til DANA,« siger Aytek Gergin.