Fem trin ned, og du står i en tidslomme af klasse. Her ser tingene stadig ud – og virker – som da Badeanstalten i Silkeborg blev bygget i 1920.Badeanstalten Silkeborg, Bizz Up Sommer 2020

Både private og erhverv gør brug af sæbespåner, vand og træuld på Badeanstalten i Silkeborg:

”Vi har mange gæster fra hele landet. I 2019 havde vi 40 arrangementer, hvor gæster lejer Badeanstalten og får en oplevelse af at komme tilbage i tiden. Oplevelsen følges ofte op med spisning på en af byens restauranter,” fortæller Bademester Per Maretti Hansen.

For fem år siden var Badeanstalten truet af lukning, men takket være en redningsaktion og fremsynede erhvervsfolk lykkedes det i ellevte time at redde det historiske bad, som nu kører på fuldt blus.

LÆS OGSÅ

Maagaard Glass: Fra Bøvlingbjerg til New York

 

Prioriterer få kunder

Per slår samtidigt fast, at man, utroligt nok, ikke er interesseret i for mange kunder:

”Det er altafgørende at bevare den stemning og historie, der altid har kendetegnet Badeanstalten. Kapaciteten er begrænset, og lukker vi for mange ind, giver vi køb på historien og essensen i det, folk kommer for; velvære og tid til eftertænksomhed. Vi er åbne for nye idéer, gerne i forlængelse af Silkeborgs Outdoor-strategi, men er hele tiden opmærksomme på ikke at blive løbet over ende.”

Plejer er godt

Det meste på Badeanstalten ser ud – og skal se ud – som i gamle dage. Derfor sker den løbende renovering ifølge Per med nænsom hånd:

”Vores fornemmeste opgave er at bevare det gamle. Har vi lavet nye tiltag, udviklet og renoveret, spørger vi gæsterne, om de kan se, at der er noget forandret. Svarer de ’nej’, ved jeg, at det er lykkedes. Det skal føles lidt som at være med i et afsnit af Matador.”

Jubilæet markeres i 2020 med en række arrangementer, en bogudgivelse og en gennemgående renovering. Ikke mindst søndag den 22. december, hvor Badeanstalten vil slå rekorden fra den 23. december 1946 med 423 gæster, der alle ville være rene til jul.

Renhed

Silkeborg Kommune tog i 1915 initiativ til en kommunal badeanstalt. Det blev en helhedsløsning med opførelse af en kommunal bygning med bibliotek, museum, badeanstalt og brandstation. Befolkningen havde brug for uddannelse og oplysning (bibliotek), kultur (museum), og renhed (badeanstalt).

Badevaner

Der skete gennem årene en udvikling i silkeborgensernes badevaner på badeanstalten. De første mange år var det især karbad og brusebad, som havde folks interesse, men fra 1940’erne blev dampbadet mere almindeligt for efterhånden at blive det foretrukne bad hos gæsterne.

 

www.badeanstalten.silkeborg.dk