Klokken er 06.00 mandag morgen. Det første af tre fyldte morgenfly mod København har netop sluppet den dugvåde asfalt i Bornholms Lufthavn. ”Det blæser altid herude,” siger Per Henrik Zarzycki, der er driftschef i den lille lufthavn lidt syd for Rønne. Indenfor er kaffen sat over, og i løbet af de næste par timer er alle pigerne på lufthavnens kontorer mødt ind. Døren står åben mellem lufthavnens personale og DATs ansatte, der arbejder tæt sammen om at få lufttrafikken til og fra klippeøen i Østersøen til at glide optimalt.

Tekst: Majbritt Mikkelsen
Foto: Katrine Brun Lunding

DAT, Bornholms Lufthavn, Bizz Up Forår 2019

Lille lufthavn – stor betydning

Per, som alle kalder Bimmer, viser rundt i security-området og bagagehåndteringen, hvor der står to mindre bagagevogne parkeret i noget, der minder om en dobbeltgarage til et større parcelhus et sted i provinsen. ”Her er småt, men godt,” siger Per, der udover at lave ”bird-control” på banen koordinerer de mange forskellige opgaver, der er forbundet med at holde en lufthavn kørende; al hegn skal inspiceres, en gavl males og græsset klippes. ”Vi fungerer som en hvilken som helst anden lufthavn, bare i mindre skala. Sikkerheden er i top, servicen skal spille, og tidspunkterne overholdes,” fortæller Per, der har arbejdet i lufthavnen gennem 13 år og oprindeligt er uddannet blikkenslager.

Bornholms Lufthavn tæller 40 medarbejdere, som deler hverdag med fire ansatte fra DAT.

DAT, Bornholms Lufthavn, Bizz Up Forår 2019

Under kærlig behandling

Og tiderne bliver overholdt… meeed en anelse indlagt elastik. ”Vi kender mange af passagererne ret godt, især pendlerne,” fortæller Jane Dahl Hansen, der arbejder i handlingen, som det hedder, når man sørger for at tage imod og hjælpe passagererne, blandt andet når de er sent på den. ”Nogle gange sker det, at folk kommer drønende ind ad døren i de allersidste minutter før afgang. Så gør vi – sammen med vores kollegaer hos DAT – alt hvad vi kan for at de når deres fly, selvom det nogle gange kan være ret hæsblæsende og føles som om, at vi nærmest kaster dem om bord. Det betyder noget at kunne hjælpe, når det brænder på.”


LÆS OGSÅ: DENNIS OG DAT TRÆKKER TRÅDE MELLEM JYLLAND OG SJÆLLAND


På check-in skranken står der en skål med de efterhånden legendariske lakridskugler i hvid DAT-indpakning, som man får serveret ombord på flyene. Ude bagved står en hel kasse. ”Ja, vi er ikke fedtede med at dele ud. Hvis en ekstra lakridskugle betyder, at et barn får en god oplevelse med at skulle ud at flyve, så får de én med i lommen. Ja, eller de voksne, for den sags skyld,” smiler Jane.

Tryk på

Fra Bornholm kan du flyve til København, Aalborg, Billund – og en række europæiske feriedestinationer, herunder Tenerife og Mallorca. ”Det er dejligt for bornholmerne at kunne rejse på ferie og lande direkte i Rønne, fremfor at skulle mellemlande i København. Det betyder ikke så meget på udrejsen som det gør på hjemturen,” fortæller Per om charterrejserne, der startede fra Bornholms Lufthavn den 2. april.

Charterrejserne giver travlhed i lufthavnen. Det samme gør Folkemødet i juni, som siden det første af sin slags i 2011 er vokset betragteligt. Mange af de mere end 100.000 deltagere kommer flyvende til øen, og det kan mærkes. Anja Hjorth, der er en af DATs ansatte i lufthavnen, fortæller: ”Det er heftigt under Folkemødet, hvor øen summer af aktivitet, og alle mulige mennesker – kendte som ukendte – passerer igennem vores arbejdsplads. I det hele taget er kontakten med de mange mennesker sjov og giver et ekstra krydderi på hverdagen. På tidspunkt havde vi en trofast pendler, der hvert år kom med en fin juledekoration til vores skranke. En anden kommer med blomsterløg til haven. Sådan bliver man på en eller anden måde dus med pendlerne.”

DAT, Bornholms Lufthavn, Bizz Up Forår 2019

Anja hjælper også med booking af grupperejser, som kan være virksomheder, foreninger eller familier, der rejser sammen som gruppe. Pigerne ved DAT booker også billetter til uledsagede børn, som er børn der rejser alene, hvor der skal være styr på ledsager, afhentning osv. Endeligt er der bagagen, som uheldigvis kan være forsinket og hurtigst muligt skal tilbage til ejermanden. ”Heldigvis sker det ikke så tit. Oftest er det periodevist og skyldes mest for sen indtjekning, eller at bagagen ikke er tjekket ind til slutdestinationen,” runder hun af.

Indtjekning! Vi kigger op på uret. Det er blevet tid at vende næsen tilbage mod København. Afgangen sker på minuttet, bagagen er med, et stort smil til farvel, og så er vi dem, der er fløjet!

 

 

FAKTABOKS:

  • DAT har fløjet til Bornholm siden 2013
  • På en mandag håndterer lufthavnen ca. 745 passagerer, hvoraf nogle flyver frem og tilbage på samme dag
  • Bagagebåndet i Bornholms Lufthavn er 10 meter langt. I Københavns Lufthavn er bagagebåndet 10 kilometer