Tekst: 1st Place

Content marketing er muligvis det varmeste buzzword indenfor marketings- og kommunikationsbranchen.

Content marketing er betegnelsen for indhold, hvis formål er at engagere potentielle målgrupper til at blive interesseret i givne ydelser.

Hvad er det så lige content marketing kan, som andre marketingskilder ikke kan?

Svaret ligger faktisk hos forbrugerne. Det er nemlig hele kunderejsen, der er har været i forandring.

Hubspot beskriver kunderejsen i tre dele:
1Place, Content Marketing, Bizz Up

Allerede i første stadie af kunderejsen, ser vi content marketing som den primære drivkraft. Det kan være i form af blogindlæg, whitepapers, ebøger mm.

I fasen “consideration stage” vil content marketing ligeledes være essentielt, da man her opererer i f.eks. podcast’, demo videoer, produktsammenligninger og lign. Indhold der pludselig går fra at være beskrivende, som i første stadie “awareness stage” til at blive ekspertviden. Det er netop denne ekspertviden, der skal gøre det ud for den normale “salgstale”, som tidligere har været benyttet til at skaffe kunderne.

Ovenstående model er en standardiseret model, som ikke nødvendigvis passer på alle typer af forretninger. Hvis man eksempelvis arbejder med e-commerce vil der sandsynligvis være et led eller to mere. Det kunne f.eks. se således ud.

1Place, Content Marketing, Bizz Up

Den store forskel her er, at der også kunderejse efter de har lavet købet. Det gælder om at få leveret varen i ordentlig stand, indenfor aftalte tidspunkt. Derudover vil man i mange tilfælde også forsøge at fastholde kunden i en form for loyalitetsprogram. Oftest via nyhedsbreve el.lign.

Vi har derfor skrevet 3 gode råd, som man ikke kan komme udenom, når man engagerer sig i content marketing.

#1 – Find din persona

For at kunne udarbejde det rigtige indhold, er det vigtigt at kende sin modtager, også kaldet persona. Din persona er en fiktiv karakter, der bygger på din viden og data om kunderne, samt deres behov.
Personaen hjælper med at få segmenteret dit indhold, således at du rammer den rigtige slutbruger.

Hvordan udarbejder med så sine personaer? Her er et par gode spørgsmål, man kunne skal kunne besvare, for at have et overblik over, hvem sin persona kunne være:

Rolle:

 • Jobtitel
 • Hvordan bliver dit job målt?
 • Har du behov for specifikke værktøjer eller viden?
 • Hvem rapporterer du til?

Målsætninger:

 • Hvordan bliver du en succes i din nuværende rolle?

Udfordringer:

 • Hvad er dine største udfordringer
  • Hvordan kan du bedst løse disse?

Industri:

 • Hvilken industri arbejder du i?

Personlig baggrund:

 • Køn
 • Alder
 • Partner status (single, parforhold, gift, skilt mfl.)

Der er selvfølgelig mange flere spørgsmål man kan stille for at finde frem til sine personaer. Jo flere spørgsmål man stiller, des mere specifik vil personaen blive.

#2 – Hvad vil du opnå med dit indhold?

En af hovedreglerne indenfor content marketing er, at man ikke må benytte sit indhold til at “sælge” sine varer. Content marketing skal være informativt, relevant, beskrivende og til gavn for forbrugerne, uden at være sælgende.

Hvis man ikke må sælge, hvorfor så overhovedet bruge sin tid på det? Hvad kan få ud af det?

Google skrev i 2011 bogen “winning the zero moment of truth” der handlede om, hvordan forbrugerne begyndte at springe led i købsrejsen over. Med stor adgang til sammenligninger, informationer, produktanmeldelser mv. gav internettet forbrugeren magten. Disse omtales således som såkaldte “showroomere” (forbrugere der går i butikker for at blive vejledt og inspireret, men som efterfølgende køber varen billigere via nettet).

1Place, Content Marketing, Bizz Up

Kilde Google

Netop derfor er content marketing blevet relevant. Man kan nemlig vha. af sit indhold trække kunden i retning af ens ydelser, ved at arbejde ud fra denne overbevisning.

Det er netop derfor det er vigtigt at kende sine slutbrugere, samt vide hvor i deres købsrejse de vil få brug for lige præcis det indhold nødvendige indhold.

Dit indhold afhænger dermed af, hvor forbrugeren er i kunderejsen, samt hvem de er.

 

LÆS OGSÅ: GÅ I DYBDEN, FØR DU GÅR I LUFTEN

 

#3 – Få dit indhold ud til forbrugerne

Når dit nye forrygende indhold er skrevet til de rigtige modtagere, med det rigtige formål, er det vigtigt at det når ud til de lige netop disse.

Her er især sociale medier, såsom Facebook, Instagram, LinkedIn osv. et stærkt værktøj. Lad os sige at du har lavet et blogindlæg. Så er det vigtigt at du ikke bare poster det på din blog, men også husker at poste indlægget på de forskellige sociale platforme, din virksomhed er repræsenteret på. Det er vigtigt at arbejde på, at få dine følgere til at dele, kommentere og “like”. Hvis det er et større projekt, som f.eks. en e-bog, kan man også prøve at promovere den, via de annoncemuligheder de forskellige sociale platforme tilbyder.

Essensen er, at godt indhold i sig selv ikke er nok. En lige så stor del af content marketing er at influere sine forbrugere, så de vil hjælpe med at sprede dine budskaber.

#4 – Fasthold interessen

Nu er du så langt i processen, at du efterhånden har brugt en del ressourcer på din content marketing strategi. Derfor er det essentielt at du forsøger at fastholde deres interesse. Der er mange måder hvorpå man kan konvertere et varmt lead til en kunde. En af de mest effektive, er via marketing automation.

Vi vil derfor altid anbefale, at man engagerer sig i en samlet marketing automation platform, med inbygget CRM system. Disse findes i alle størrelser, kvaliteter samt prisklasser. Der vil derfor være noget for enhver smag.

Grunden til, at vi anbefaler dette, er at det giver muligheden for at tracke jeres kunders kunderejse –fra start til slut. Lykkedes i med at få produceret inspirerende indhold, vil folk også gerne afgive email permissions for at få lov at læse det. Så snart i har disse permissions, kan i pludselig sætte navn, ansigt, SoMe profil mv. på jeres trafik. Det giver jer samtidig mulighed for at tracke deres færden på jeres hjemmeside, og dermed give dem en såkaldt leadscore, ud fra deres adfærd. Denne leadscore vil så definere hvilke automation flows de forskellige leads vil indgå i.

Med sådanne muligheder kan man dermed, enten via emailflows, supportopkald el.lign. maksimere sin egen konverteringsrate.

#5 – Få flere kunder via dine glade kunder

Content marketing er ikke kun et salgsværktøj. Det er i lige så høj grad et kundeservice værktøj.

Forestil dig et scenarie, hvor dine nuværende kunder, grundet en ekstraordinær købsoplevelse, begyndte at fortælle om dette i deres netværk. Dette ville pludselig føre til, at man begyndte at få nye kunder, alene fordi at man gjorde den ekstra indsats, i sit arbejde for at få kunden i første omgang.

For at komme tættere på dette drømmescenarie, er det igen en god ide at arbejde med marketing automation. Den største forskel er dog, at nu handler det ikke længere om at inspirere dem til at købe produktet – men mere om, hvordan man bruger produkterne tilfredsstillende. Derfor kan man lave forskellige workflows til brugerundersøgelser, ”how to guides” el.lign. som man kan udsende til sine eksisterende kunder. Det handler om at få dem til at føle sig specielle – også efter at de er blevet kunder.

Konklusion

Der er mange måder at lave content marketing på. I mange tilfælde kan man enten simplificere eller videreudvikle på ovenstående. Men har man hele denne Inbound tankegang for øje, så kan man komme rigtigt langt.

Et sidste råd herfra er derfor også at udforme sit indhold, med det her spørgsmål in mente:

Hvad skal der egentlig til for, at jeg kunne finde på at blive kunde et sted? Hvad har jeg selv brug for, inden jeg træffer en beslutning?”