Når du skal lave en god ‘how to’ eller guide til dine læsere, er det vigtigt at de kan læse og forstå hvad du vil sige til dem. En guide bliver oftest brugt som en hjælpende hånd, en brugsanvisning eller en procesbeskrivelse. Det kan også være en forklaring af en installation eller brugen af et kompliceret program. En ’how to’ kan være mange ting, men generelt for alle formerne – de hjælper kunden, læseren eller brugeren nemt videre.
Guide vs. ’how to’
Der er forskel på om du skriver en guide eller en ’how to’. En ’how to’ er en skridt-for-skridt forklaring, hvor en guide er skrevet knap så detaljeret. En guide er en række gode råd, som ikke indeholder en slavisk proces.
En ’how to’ skal være meget nem at læse og forstå, fordi det er en meget deltaljeret beskrivelse om start et sted og slut et andet. En ’how to’ kan bl.a. være:
- Installation af et program
- Upload et billede til Facebook
- Opret en Facebookside
En guide kan bl.a. være:
- Brug en cykel, se et eksempel her
- Beskrivelse af hvordan du skriver en artikel
- Beskrivelse af gode kamerateknikker
Layout af en ’how to’ liste
Det er meningen, at det skal være nemt og forholdsvist hurtigt at gå til. Når du beskriver processen for fx log ind på Facebook eller lær at cykle på løbecykel, så skriv direkte til læseren. Ordlyden kan være således: Log ind med dit brugernavn og password, du skal osv. Ordlyden må ikke være for krævende eller for skrap, da opgaven kan blive overskuelig for en ny bruger/læser.
Opgaverne skal være beskrevet ordentligt – og det vil være en god idé, at få testet dine ’how tos’ af dine kollegaer, eller endnu bedre, nogle personer som ikke har erfaring inden for opgaven. Når du sidder og skriver en procesbeskrivelse, kan du nemt stirre dig blind på den egentlige proces, fordi du selv er øvet i det. Du kan også glemme at skrive noget ned, fordi du har hele processen i hovedet. Så sørg for at gå den igennem punkt-for-punkt, og ikke mindst at få en uvidende person til at gennemgå processen også.
LÆS OGSÅ: SKRU NED FOR VARMEN OG OP FOR EFFEKTIVITETEN
Brug numerisk opstilling frem for punktopstilling, fordi det er lettere at overskue listen. En ’how to’ kan sagtens indeholde op til 100 punkter (hvis ikke mere) og det bliver meget mere overskueligt, hvis punkterne er numerisk opstillet. Det vil også være nemt og overskueligt for læseren at finde ud af hvor han/hun er henne på listen.
Brug af andre medier
Lav en oversigt over punkter, og film hele processen – eller visualisér de svære områder, så dine læsere nemt og hurtigt kommer gennem de svære områder. Gennem video eller billeder kan du vise dine læsere hvordan de kommer fra det ene punkt til det andet.
Gode råd
Herunder finder du nogle gode råd, og nogle råd til hvad du ikke skal gøre.
- Du skal skrive konkrete beskrivelser – skriv ’’tryk her’’ i stedet for ’’du kan trykke her’’
- Skriv i letlæseligt dansk, så alle kan forstå det – ingen slang eller andre moderne ord
- Strukturer dine punkter som giver mening for processen
- Giv din tekst overskrifter og underoverskrifter
Gør ikke:
- Brug ikke screenshots, eller videooptagelser som viser det du lige har skrevet om
- Brug ikke symboler, hvis det ikke giver mening for processen og forståelsen
- Brug ikke > (større end symbolet) for at vise læseren skal gå til næste skridt