Iværksættergejsten og skabertrangen er vigtigt for Danmark, både for landets ve og vel, men også for menneskers mulighed for at realisere deres drømme og interesser. Historien bag firmaet Bødkerbadet fra Åbyhøj ved Aarhus, er historien om hvordan tilfældige omstændigheder og kærlighed til et gammelt håndværk, har skabt en moderne enkeltmandsvirksomhed og et helt unikt og eftertragtet produkt.

Denne artikel er udarbejdet med vores samarbejdspartner Startinfo.dk.

Det var slet ikke meningen, at det skulle have udviklet sig til en forretning, da Kim Nielsen for 10 år siden fik lyst til et hjemmebygget vildmarksbad. Kim har altid været typen, der har lavet tingene selv. Afstanden fra tanke til handling var kort, og han gik hurtigt i gang med at producere et vildmarksbad til sig selv.

“Oplevelsen af den proces i det håndværksmæssige kan noget helt særligt”, fortæller Kim.

Der gik ikke lang tid før nabolaget og folk fra nær og fjern havde fået interesse i Kims håndværk. Han fik nogle få efterspørgsler. “Jeg solgte fem vildmarksbade, og det var fint, tænkte jeg”, fortæller Kim.

For to år siden blev Kim arbejdsløs, og så lå hans nye levevej lige til højrebenet. Han skulle producere flere vildmarksbade.


Læs også:

Iværksætter lancerer strikkeuniversets svar på Pinterest


Fra flymekaniker til selvstændig håndværker

Foto af Bødkerbadets værksted, hvor sibirisk lærketræ forvandles til et Vildmarksbad

Kim er oprindeligt uddannet flymekaniker, og har endda arbejdet på Thule basen i mere end fire år. I årene efter arbejde Kim med forskellige ting fra vicevært til bronzestøber for hans kone som er kunstner.

Kim har altid været interesseret i håndværk, altid gjort tingene selv og været nysgerrig på løsninger af den ene eller anden art.

Selv om Kim ikke er bødker, har han alligevel valgt at kalde sit firma Bødkerbadet, fordi det netop er kendetegnet for Bødkerbadets produkter, at de er lavet med stor respekt for og kærlighed til faget.

Vildmarksbad uden kemi

Sirbirisk lærk er et vanskeligt træmateriale, det vokser langsomt og det er tungt og fyldt med harpiks. Men samtidigt er det et godt og holdbart materiale, som ganske vist koster lidt mere, men som også er holdbart. Holdbarheden på gran er 5-8 år, Sibirisk lærk holder uden problem mindst 12-15 år. Vildmarksbade produceres normalt i grantræ og det anbefales, at man behandler dem med Gori. Men hvem har styr på kemien i det? Ideen bag Bødkerbadet er derimod et enkelt, naturligt produkt helt uden kemi.

Opfordringen fra Kim er simpelthen: Brug ikke klor, mal ikke badet, skift vandet lidt oftere og lev så ellers med den tid det holder.

Markedsføringsindsatsen er begrænset

Bødkerbadene er primært solgt til nærområdet, på markeder og udstillinger hos de lokale dagligvarebutikker – hvilket Coronakrisen har sat en stopper for.

Kims søn har udviklet en hjemmeside, der findes også en Facebookside – men Kim er ikke den skarpeste til markedsføring. Kim fokuserer på håndværket og kærligheden til træet, som hele brandet drejer sig om.

Man kan vel godt sige at Bødkerbadet har solgt sig selv, og bliver ved med at sælge sig selv gennem kunder og oplevelser.