“Når du vil fremad, men nogen har bundet dine snørebånd sammen, og du ikke kan få dem op – hvad gør du så?” … ”Jeg hopper!”

Tekst: Majbritt Mikkelsen
Foto: Jesper Vollmer

… lyder det med et smil fra Jesper Vollmer. Det gør han meget. Smiler. Og på en måde, så du tydeligt mærker energien i telefonen hele vejen fra Sjælland til Jylland. Han hopper også en del, men det vender vi tilbage til.

Gennem 10 år har han været køkkenchef hos det, han selv med stor kærlighed i stemmen kalder et ’sødt, ældre ægtepar’ (Læs: Kongehuset). I 2015 hamrede han hovedet i sandbunden på en ferie i Thailand og brækkede nakken. Der er skrevet og fortalt meget om den nu 46-årige Jesper Vollmer, hans tid hos dronningen og prinsgemalen og ulykken, der på mange måder nulstillede hans liv. Men hvad gemmer sig bag de mørkebrune øjne, det milde smil og de veltrænede kokkearme?

Annette Heicks mand …

… har brækket nakken. Alle medier stod klar med mikrofoner og kameraer for at følge historien, da Jesper, som er gift med tv-vært, journalist og sangerinde Annette Heick, i januar 2015 blev hevet op af bølgen på ferieøen Phuket og senere indskrevet til genoptræning på Klinik For Rygmarvsskader i Hornbæk. Med en halvsidig lammelse kunne han pludselig ikke cykle på sin elskede mountainbike, dyrke karate eller sprinte en tur i skoven. Han kunne heller ikke holde på en kniv med højre hånd.

Det er nu fem år siden, Jesper blev udskrevet – år han har brugt på at komme tilbage på sporet af sit liv: ”Det har selvfølgelig handlet om at blive fysisk stærkere, men også om at vende tilbage til at være det legende menneske, jeg kender mig selv som. I dag kan jeg mange ting, men på min måde; mountainbiken er bygget om, så jeg igen kan komme i skoven og blive beskidt, og jeg kaster mig jævnligt over romaskinen for at få pulsen op, fordi jeg ikke længere kan løbe.”

Jesper Vollmer, Bizz Up Sommer 2020, One Decision

Kokkeskole, madklub og foredrag …

… har fyldt Jespers hverdag som selvstændig, siden han stoppede som køkkenchef i Kongehuset i 2015. Ja, så kom ulykken umiddelbart efter, men selv den kunne ikke lægge Jespers drøm ned: ”Udover træning brugte jeg tiden under indlæggelsen på at finde ud af, hvad jeg så kunne.

LÆS OGSÅ

Fra face-to-face til onlineforedrag

Min drøm var stadig en karrierevej inden for gastronomi og værtsskab. I mellemtiden havde Annette og jeg påbegyndt byggeriet af ’RÅ’ – vores hus på Bornholm, der var tænkt som et gastronomisk åndehul, hvor folk kunne komme og lave mad, imens Østersøens bølger skyllede ind over klipperne. Der var virkelig mange skibe i søen på det tidspunkt og ikke tid til at trille tommelfingre og lade stå til. Vi skulle videre. Jeg skulle videre.”

I dag er ´RÅ´ blevet det, Jesper håbede på. Og mere til. ”Der er opstået en masse forgreninger, som alle peger ind i gastronomi. Danmarks største online kokkeskole ’Klub Vollmer´ er eksemplet på en idé, som er blevet et primært forretningsområde, og hvor optagelserne laves på Bornholm. Det er helt fantastisk,” smiler Jesper. Igen.

“Der var virkelig mange skibe i søen på det tidspunkt  og ikke tid til at trille tommelfingre og lade stå til.  Vi skulle videre”.  “Jeg skulle videre”

En ekstra chance …

… kan fjerne alt det overflødige i livet. Jesper fortæller: ”Det kræver ikke meget at zoome tilbage til hospitalssengen og angsten for, om jeg (for helvede) kom op at gå igen. Selvom det var et spørgsmål om træning og vilje, blev jeg aldrig lovet noget. Når man så først slipper kørestolen, kommer op igen og får dén ekstra chance, så opstår der taknemmelighed og ikke mindst trangen til at rydde op. Det kan være i dårlige vaner, pligtrelationer eller ting, du burde gøre, fordi andre forventer det af dig.

Jeg er blevet endnu mere bevidst om at sige nej, skære fra og ikke fylde mit liv med ligegyldigheder. Det er en gave at lære at være direkte, åben og ærlig. Og husk – du behøver ikke altid have en forklaring på, hvorfor du siger nej.”

Du skal aldrig sparke døren ind …

… men banke pænt på hver eneste gang. At være gift med Annette Heick – og til dels hendes forældre, dansktop-duoen Keld og Hilda Heick, har affødt en del både frivillige og ufrivillige forsidehistorier gennem tiden. Men Jesper tager blitzlysene med ophøjet ro og tror ikke på, at hans gang i kendiskredse har haft nævneværdig betydning for hans karriere.

Det ligger i mit dna at være positiv og rejse mig, når jeg dratter om, og noget ikke går, som det skal.

”Jeg føler, at jeg altid har været den samme. Det ligger i mit dna at være positiv og rejse mig, når jeg dratter om, og noget ikke går, som det skal. Selvfølgelig har jeg oplevet meget, mødt spændende mennesker, og jeg siger også altid ja, når muligheden byder sig – altså hvis jeg har lyst – men det tror jeg ikke handler om, i hvilke kredse man færdes. Jeg mener… du er jo ikke rig, bare fordi du er på forsiden af Se & Hør. Succes hænger sammen med hårdt arbejde og ikke med, om der bliver skrevet om dig i Billedbladet. Uanset hvem du er, handler det om aldrig at sparke døren ind, men i stedet banke pænt på de rigtige steder.”

Jesper Vollmer Måden …

… er et uundgåeligt emne til et af Jespers mange foredrag. Men hvad er ’Jesper Vollmer Måden’ egentlig for en størrelse?

”Jesper Vollmer Måden er en tilgang, jeg har med mig fra min barndom og ungdom, og som er min måde at tackle verden på. Sådan helt overordnet er jeg god til at satse på det, jeg kan mærke, jeg har flair for. Som barn var det karate og springgymnastik, og som voksen har det blandt andet været madlavning. Jeg har også brugt det i min genoptræning; hvor er jeg god? hvad er jeg god til? På den måde bruger jeg mit fulde potentiale og mindst mulig energi på alt andet.”

Det er dog ikke altid, at Jespers optimistiske metode har virket optimalt: ”I 2019 deltog jeg i tv-programmet ’Over Atlanten’, hvor min tilgang også var at fokusere på mulighederne, idet der var masser af ting, der for min fysik kunne blive issues undervejs. Det var sindssygt hårdt at befinde sig tre uger på åbent hav med søsyge, deltagernes forskelligheder og et tv-hold i nakken. På den tur måtte jeg kigge langt efter ’Jesper Vollmer Måden’, da andre emner kom til at fylde agendaen. Men pyt – det har fungeret for mig et helt liv, så jeg fortsætter ufortrødent med at bruge min energi der, hvor jeg føler, jeg er bedst – og lige nu består det blandt andet i at hoppe højt efter at komme til at lave mad sammen med endnu flere glade mennesker i min kokkeskole, Klub Vollmer,” slutter Jesper. Med et smil. Of course.

 

FAKTA OM JESPER VOLLMER

SOLRØD

Jesper er født i 1974 og opvokset i Solrød sammen med sin mor, stedfar og to søskende

ANNETTE

Jesper er er gift med Annette Heick, som er tv-vært, journalist og sangerinde. Sammen har de to børn

KONGEHUSET

Jesper var igennem 10 år køkkenchef i det danske kongehus. En æra der sluttede, fordi han havde en drøm om at starte egen virksomhed

Jesper Vollmer, Bizz Up Sommer 2020, One Decision