Camilla Clausens karriere gik stærkt fra dag et, hvor hun endte med at handle med meget store virksomheder i mange lande i verden, allerede fra hun var 20 år gammel.

Camilla Clausen, netværkeren, Bizz UpJeg startede min karriere i salg efter højere handelseksamen (HH). Jeg fik et job som salgsassistent i en engrosvirksomhed. Dengang fandtes der ikke en salgsuddannelse, men jeg vidste jeg ville arbejde indenfor salg. Jeg havde ikke besluttet mig for en karriere, men det ene år tog det andet, og sådan skete min karriere bare. Jeg havde en direktør, der viste mig utrolig meget tillid, og skubbede mig fremad – jeg var privilegeret. Jeg blev sendt alene på 1. klasse i fly til Oslo, da jeg var blot 20 år gammel. Der sad jeg og forhandlede med store virksomheder, som bl.a. Orkla og andre i samme størrelse. Kort efter blev jeg udnævnt eksportchef, da jeg var 21 år. Jeg endte med at rejste i rundt i hele norden for at handle med alle de store fødevareimportører.

En god handel

Jeg elskede det rush, det var, at lave en god handel. At udvikle forretning. Jeg opdagede ret tidligt, at jeg, på forhånd, kunne se sammenhæng i salgsøjemed. En symmetri. Jeg kunne læse mennesker og finde ind til deres forhindringer og udfordringer. På den måde arbejdede jeg mig ud fra kundens synsvinkel, og fandt frem til en god løsning for dem. Det kom helt naturligt. Jeg fik derfor kunderne over på min side, da jeg var god til at læse, hvad der betød noget for dem. Jeg elskede, at opdage nye ting, være innovativ, og finde nye produkter på verdensmarkedet. Jeg præsenterede dem til industrien, som måske aldrig havde tænkt i de baner.

Græskarkerner på dit rugbrød

Græskarkerner til fødevareindustrien er f.eks. en ting jeg fandt på dengang tilbage i tiden. Produktet fandtes som et helsekostprodukt, men ikke i brødindustrien. Jeg hentede produktet hjem, og introducerede det til Brødfabrikkerne, som de hed dengang. ”Hvad skal jeg bruge det til?”, sagde Niels Holm, dengang. Jeg svarede, ”Du skal rulle jeres rugbrød i dem. Det gør de i Tyskland, og salget er fuldstændigt eksploderet der.”. Han bookede den 1. container, og sagde, “så får jeg det alene et år, ikke, Camilla?”. Sådan blev det. I dag er græskarkerner et af de største frøprodukter i brødindustrien i Danmark.

Netværk og indkøb af kornsorter i oprindelseslandene

Jeg opdagede tidligt, at jeg havde flair for at netværke, og komme tæt på mennesker, og vinde deres tillid, med autenticitet og ærlighed. Jeg begyndte også at rejse til producentlandene, hvor produkterne jeg solgte havde deres oprindelse. Jeg var god til at forhandle mig frem til gode priser, så det gav mening. Jeg lærte af de bedste, og gjorde mit bedste for at blive lige så god. At købe varer ind i den branche, er som at handle med dollars. Priserne ændrer sig dagligt, og nogle gange fra time til time. Jeg husker engang, at jeg tilbød to containere hvid birkes til Wasa Brød til knækbrød produktion. Jeg havde opgivet prisen. Hun ringede tilbage to timer efter. Da jeg ville placere ordren i Tyrkiet, var prisen steget yderliere med USD 150/ ton. Jeg ringede retur til hende, og fik den nye pris på plads. Den måde at lave forretning på, var sindssyg spændene, og jeg elskede det.

En hektisk tid sluttede salget

Ordrerne, og mit ansvar, blev større og større, og jeg prøvede også at lave FOOD FOR OIL projekter under Irak krigen. Men en dag blev det hele for hektisk, og jeg kunne ikke finde ind til det sjove i jobbet længere, og suset, som jeg tidligere elskede, var fosvundet. Jeg havde succes, men følte at der manglede noget i mit liv. Da jeg er typen, der er hurtig til at gå nye veje, tænkte jeg at der skulle ske noget andet resten af mit liv.

Jeg sagde mit velbetalte job, med firmabil og alt det som alle drømmer om, op, uden at vide hvad jeg skulle. Alt dette skete, efter jeg tog en toårig coach & mentor uddannelse. Derefter begyndte mit selvstændige liv.

Jeg forventede ikke dengang jeg var ung og i gang med at sælge, at min karrierevej ville gå som den gjorde. Dog er jeg mega-lykkelig over hele min u-planlagte karriere, og den tillid min første chef viste mig, med alle de chancer han gav mig. Jeg har haft det vildeste arbejdsliv, og ønsker ikke at gøre det om. Der var ikke mange på det nordiske marked, der handlede med den type commodites, som jeg gjorde. Vi var et par stykker i Danmark/ Norden. Jeg var den eneste kvinde, tilbage midt i 1990’erne. Det gav mig en hård medfart, indimellem, i en mandeverden, men det har også givet mig en kæmpestyrke, og åbnet en masse døre, fordi jeg troede på mig selv.

En drømmekarriere

Min karrierevej har bestemt været krøllet, fordi jeg aldrig blot tog en direkte vej. Jeg levede i nuet. Jeg glædede mig til det næste ukendte, der var rundt om det næste hjørne. Derved har jeg aldrig lagt mig fast på noget. Jeg har altid været åben for nye muligheder, og nye spændende projekter og mennesker. Det har givet mig et drømmeliv. En lige karrierevej havde aldrig været noget for mig. Jeg er et lystbetonet menneske, der går med min intuition, og det har altid gjort, rent arbejdsmæssigt.

Var et job ikke mig, så sagde jeg op, uden at have et andet, og fik som oftest tilbudt tre-fire nye efterfølgende. Jeg er blevet headhuntet en del i min karriere, så jeg har levet i fuld tillid til mine evner, drømme og ønsker.

Jeg kan se en god handel på kilometers afstand. Jeg kan skille fårene fra bukkene i forhold til at vide hvem der er gode samarbejdspartnere, eller ikke. Jeg kan lugte det på afstand, og har altid kunne det. Jeg ved hvornår mennesker er seriøse og useriøse, som jeg også bruger i mit selvstændige liv i dag.  Jeg kan tale med mennesker på alle niveauer. Alt dette, gør at jeg, i dag, som Erhvervs- og Life Coach, kan hjælpe mennesker med det de kommer med, og hjælpe dem videre i deres arbejds- eller private liv. Jeg er særlig skarp på salg, forretningsudvikling og forhandling og relations opbygning, når vi taler erhvervsdelen i min virksomhed.

Jeg har tjent mange penge, men mest af alt, har jeg udviklet mig og haft frihed hele min karriere, som er stærke grundværdier for mig som menneske.

Jeg valgte salg, fordi jeg ville rejse. Ingen dage var ens. Jeg er, og var, god til mennesker og friheden, og jeg kunne arbejde på min egen måde, så længe jeg leverede resultater. Med meget få rammer.

Min nuværende karrierevej:  Jeg kunne efter sidste opsigelse ikke finde et job der passede mig, så jeg skabte det rette job for mig, fordi det kunne jeg.

Der er ikke noget jeg arbejdsmæssigt ville have gjort anderledes, udover, at jeg, for fire år siden, blev tilbudt at blive Viceborgmester. Jeg havde fuld tallerken privat, som gjorde jeg valgte det fra. Havde jeg fået tilbuddet i dag, havde udfaldet måske været et andet.

Jeg er meget glad for alle mine karrieremæssige beslutninger. Der er et par ansættelser jeg kunne have været foruden, da jeg lige var blevet selvstændig. Men jeg ser det som læring på min vej, for at finde retning i det selvstændige liv, og ikke en forkert beslutning.

Jeg føler mig heldig med det arbejdsliv jeg har haft. Jeg har rejst rundt i verden, og forhandlet med fantastiske mennesker i mere end 30 lande. Nogle er jeg i dag venner med privat. Forhandlet med folk i Indien, Tyrkiet, USA mfl. Bygget forretning i Bulgarien. Hjulpet Bulgarien ind i USA. Alt er som en drøm, at tænke tilbage på.

Min anbefaling til andre der ønsker en karriere som min

Jeg er et menneske, som trives med ikke at kende alle de døre jeg skal indad. Mit bedste råd er at arbejde med deres tillid til deres evner og deres liv. Vid, at det vi drømmer om, kan komme til at ske, hvis bare man arbejder efter det, og på det, og har tilpas tillid til sig selv og lytter efter sin intuition undervejs. Man skal lade sine drømme være større end frygten. Ræk ud efter hjælp og lad mennesker hjælpe. Vis verden at du eksisterer og har noget at byde på.

Mine rollemodeller

Jeg havde to kollegaer, der var kvinder. De var benhårde og dygtige. Men retfærdige. Jeg kopierede meget fra dem. Jeg lyttede til dem. Jeg skrev ned, og arbejdede på at dygtiggøre mig hver dag, ligesom de gjorde. De havde succes. Det fik jeg også.