Den ene dag var Rosa Faizzad afdelingsleder på et opholdssted, og den næste var hun iværksætter. Man skal følge sin passion, når man føler, at tidspunktet er rigtigt. Det har Rosa gjort, og i dag er hun fuldtidsiværksætter og modedesigner.

Jeg er 35 år, bosat i Aarhus, gift og mor til fire. Jeg er oprindeligt uddannet skolelærer, men har primært arbejdet med integration, udsatte børn og unge, kvinder, samt familier gennem de sidste 12 år – senest indenfor socialpsykiatrien, som socialfaglig konsulent og afdelingsleder på et opholdssted.

Mit iværksættereventyr

I dag er jeg iværksætter på fuldtid. Jeg har lanceret mit eget eksklusive modebrand, der er en hyldest til alle stærke, modige og ambitiøse kvinder.

Jeg kalder dem ”powerkvinder”. Det er kvinder, der nægter at gemme sig væk, blende ind, eller ligne alle andre. De hviler i deres femininitet, ser det som en styrke, og nyder at være kvinde med et stort K.

Jeg elsker at designe tøj, der komplimenterer kvindernes, i forvejen, stærke personligheder, og som udtrykker hvordan de i virkeligheden ser sig selv.

Alt for længe har, vi kvinder, været lidt for gode til at gå på kompromis med os selv, tilpasse og indordne os – tit helt ubevidst – for at vinde respekt og blive taget seriøst af omverdenen. Det synes jeg faktisk både er trist og ærgerligt.

Derfor mener jeg, at det er på tide, at vi kvinder tager vores magt tilbage.

Jeg vil se flere kvinder opnå deres fulde potentiale, og lykkes personligt og professionelt – uden at gå på kompromis med deres autencitet, femininitet og personlige værdier.

Vi skal simpelthen blive bedre til at stå ved dem vi er, og nægte at spille med på den præmis der hedder, at vi er nødt til at undertrykke vores femininitet og forsøge at ligne og opføre os mere som mænd, for at få en plads ved bordet.

Jeg tror på, at mennesker generelt vinder mere ved bare at være dem, de nu er.

Friheden og retten til at udtrykke os, bl.a. gennem vores tøj, er noget, som mange af os kvinder, især i vesten, kan have en tendens til at tage for givet. Dette, alt imens rigtig mange kvinder verden over (f.eks. i et land som Afghanistan, hvor jeg selv er født), må kæmpe og risikere deres liv for at opnå samme frihed og rettigheder.

Derfor er der ikke bare tale om “endnu et tøj brand”, men om at støtte, løfte og inspirere kvinder verden over til at turde stå endnu stærkere, markere sig og skabe en positiv og vigtig forandring i verden.

Som person, har jeg altid været ekstremt passioneret, eksekverende og ambitiøs. Jeg holder meget af at udfordre mig selv, lære nyt, og udvikle mig hele tiden. Jeg kan være meget kreativ i min tilgang til at få løst opgaver på, ser sjældent tingene som man normalt ville, og får ofte ukonventionelle idéer. Det er min styrke, og blot én af årsagerne til at jeg ikke passede ind som almindelig lønmodtager.

Jeg sagde op

De rigide rammer, som ansat, samt manglende frihed og fleksibilitet i forhold til hvor og hvordan jeg fik løst mine arbejdsopgaver, kombineret med mit høje ambitionsniveau og stigende behov for bl.a. at være en mere nærværende mor, gjorde at jeg, en sen nat, valgte at skrive til begge af mine daværende arbejdspladser, og sige mine stillinger op.

Følg hjertet og passionen

Jeg havde opnået mange af de ting, som jeg tidligt havde sat mig for. F.eks. havde jeg færdiggjort min uddannelse, rejst, boet og studeret i udlandet, lavet en masse frivilligt socialt arbejde, havde en fin karriere, fundet den eneste ene, blevet gift og fået de børn, som jeg nu ville have. Alligevel kunne jeg mærke, at der var så meget mere, som jeg ville have ud af livet. Derfor var tiden bare inde. Jeg valgte herefter at følge mit hjerte og forvandle min passion til et brand.

Meningsfyldte relationer

Der er kun to ting, som jeg glædeligt samler på her i livet, og det er gode mennesker og meningsfyldte relationer. Jeg er utrolig nysgerrig på verden, andre mennesker og alt det nye og ukendte. Min tilgang til netværksdannelse er måske en anelse anderledes end de flestes.

Jeg prioriterer at netværke og gør det, først og fremmest, fordi at jeg synes at det er spændende at møde nye mennesker og så er det tit med til at udvikle mig som menneske og iværksætter/ forretningskvinde.

Det første netværksmøde handler, for mig, primært om at få skabt en meningsfyldt relation, hvor vi oprigtigt er nysgerrige på hinanden, og hvor vi tør at åbne lidt op for hvem vi er, hvorfor vi er dem vi er, personlige værdier, drømme og ambitioner mv. Det er oftest dér, hvor magien opstår, altså når vi, sådan rigtigt, kan mærke personen bag LinkedInprofilen, virksomheden eller titlen.

Jeg har fundet ud af, at langt de fleste har en meget spændende historie, som de, i øvrigt, hellere end gerne vil fortælle, hvis blot man er interesseret og villig til at lytte til den. Dertil elsker jeg også at høre om andres karriere- eller iværksætterhistorier, deres vej til succes, op- og nedture, erfaringer og anden visdom, som de måtte have lyst til at dele. Det kan man lære så utrolig meget af.

Jeg oplever alt for ofte at timerne bare flyver afsted og det er jo fantastisk. Et par timer plejer sjældent at være nok, men så må man jo bare være god til at få aftalt et nyt møde.

Relationsdannelse er key!

Jeg har mødt mennesker, der har haft alle de rigtige kontakter og nøgler, men hvor det, af forskellige årsager, ikke er blevet til mere end blot et kaffemøde. Men jeg har da også mødt mennesker, der måske, ikke direkte, har kunnet hjælpe mig med min karriere eller virksomhed, men som oprigtig tror på mig og som ønsker, at jeg lykkes og omvendt.

Vi er der for hinanden, hjælper og støtter hvor og når vi kan, og det er tit bare meget mere værd. Det er dem, man ringer til og som gerne lytter, når det hele bare er rigtig svært.

Det er ikke altid, at der er et match

Det er vores personlighed, værdier og måden vi arbejder eller behandler andre mennesker på, der afgør om folk har lyst til at bevare kontakten, indgå et samarbejde eller hjælpe.

Som mennesker er vi overordnet set meget selektive i forhold til hvilke typer mennesker og virksomheder vi gerne vil støtte, repræsentere og arbejde sammen med.

Jeg oplever også, at det generelt er vigtigt for mange, at kunne bevare integriteten og have sig selv med hele vejen, og det synes jeg, er super positivt set med langsigtede briller.

Jeg har f.eks. flere gange måttet takke pænt nej til interessante tilbud fra potentielle investorer og andre, der har villet indgå et samarbejde eller partnerskab – fordi det simpelthen ikke har føltes rigtigt.

Networking er vigtigt

Det er vigtigt for mig at netværke, og jeg både elsker og nyder det! Det er bl.a. igennem mødet med andre, at jeg udvikler mig, får ny viden, inspiration, idéer og vokser som individ og forretningskvinde/iværksætter.

I starten syntes jeg tit, at jeg ikke selv havde ret meget at byde ind med i forhold til erfaring, viden og netværk indenfor iværksætteri. Men det ændrede sig heldigvis meget hurtigt.

I dag siger jeg tit ja til at dele ud af mine egne erfaringer, viden og netværk, og forsøger at hjælpe, sparre og rådgive, så meget og så ofte jeg kan. Det giver en helt ubeskrivelig glæde, fordi man netop selv har været der, ved hvor svært og uoverskueligt en opstart kan være og hvor meget det betyder, når nogen helt uselvisk gerne vil hjælpe en.

Networking handler, for mig, om relationsdannelse. Og god networking er, når man har formået at skabe en rigtig fin relation, som man så efterfølgende løbende plejer, vedligeholder og bygger videre på. Man kan jo komme hinanden til gode mange år efter at relationen er skabt.

Mine allernærmeste venner

Mange af dem, som jeg engang har netværket med, vil jeg i dag kalde for nogle af mine allernærmeste venner.

Jeg har været meget heldig at have mødt mange fantastiske mennesker på min vej, der, hver især, og på hver deres måde, har været en kæmpe inspiration og støtte. Min nysgerrighed for andre mennesker og, det at netværke, har da også før i tiden, helt naturligt ført til, at jeg har fået tilbudt jobs og anbefalet stillinger.

Store alsidige netværksarrangementer

Jeg startede med at netværke og afholde større netværksarrangementer (100+ deltagere) som 22-årig.

Dengang handlede det sjældent om, hvordan man kunne hjælpe hinanden, men mere om at møde nye mennesker med et åbent sind, og hvad vi kunne lære af hinanden. Vi samlede vidt forskellige mennesker på tværs af baggrund, etnicitet, politisk og religiøs overbevisning mv. og fik dem til at snakke sammen omkring forskellige emner.

Tit faldt man i nogle gode snakke, hvor man blev udfordret på sine egne holdninger, fordomme og livssyn. Det var skønt, for det er bl.a. sådan vi udvikler os og bliver klogere på os selv, hinanden og omverdenen. Det smukkeste var, når der opstod venskaber efterfølgende, hvilket der næsten altid gjorde.

Sådan er en god netværker

En god netværker er, for mig, autentisk, ydmyg, åben og nysgerrig.

Og så er jeg så enig med Maya Angelou i hendes citat:

“I’ve learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.”

En god netværksoplevelse og et kæmpe netværk senere

Jeg slog, på et tidspunkt, et opslag op på LinkedIn, hvor jeg åbent og ærligt skrev, at jeg søgte sparring og/eller en mentor i forbindelse med min Startup. Det var enormt grænseoverskridende at skulle bede om hjælp på den måde, og jeg havde egentlig ikke en forventning om, at nogen som helst ville melde sig på banen. Men det resulterede faktisk i over 150 henvendelser, og utallige spændende kaffemøder, telefonsamtaler, onlinemøder mv. med en masse inspirerende iværksættere, topledere og andre dygtige folk fra nogle af Danmarks største virksomheder og koncerner.

Det var en ret vild oplevelse, da beskederne bare blev ved med at vælte ind. Jeg er stadig utrolig ydmyg og rørt over, at disse, ellers ret kendte, travle og dygtige mennesker, tog kontakten til mig og tilbød at hjælpe og sparre med mig. Og så fik jeg i øvrigt et kæmpe netværk ud af det.

Altså kan det helt klart betale sig at pakke sin stolthed væk, være ærlig, række ud og bede om hjælp, når man har brug for det.