Rose Kampmanns karriere tog fart da hun startede ved Grundfos – allerede inden hun var færdig med sin kandidat. Her startede hun med at arbejde med både kvalitativ og kvantitativ analyse i forbindelse med udviklingen af nye apps. I dag rejser hun verden rundt for at fortælle om softwareløsninger.
Da jeg, som ung sociologistuderende på Aalborg Universitet, gik rundt ude på campus, havde jeg aldrig troet, at jeg vil ende hos én af verdens største pumpefabrikanter. Jeg troede simpelthen ikke at kvalitativ analyse og brugeradfærd fyldte så meget sådan et sted. Men da jeg på min kandidat (en dobbeltkandidat i Culture, Communication & Globalisation med specialisering i market and consumption og kinesiske områdestudier) en dag var på karrieremesse, så var der noget der drev mig mod Grundfos-standen. Muligvis var det bare at den HR-ansvarlige på det tidspunkt, Camilla Winther, simpelthen så så venlig og imødekommende ud. Så jeg gik hen og sagde, ”Jeg har en bachelor i sociologi og er i gang med en kandidat i forbrugeradfærd og kinesiske områdestudier – og jeg har studiejob som analytiker ved et webbureau, kan I bruge mig?”. Og til min store overraskelse, havde Camilla også en BA i sociologi, så hun vidste hvad det var jeg kom med! Netop det møde, på den messe, står så soleklart i min hukommelse, selvom det er små otte år siden. Det var som om der åbnede sig en dør på klem, hvor hele mit liv tog en helt ny drejning, da den først blev sparket ind.
Hvor var det godt jeg blev ved med at gå til disse messer! Derudfra går også en af mine bedste råd – opsøg virksomheder, som ligger ude på den jyske hede! – Der er masser af guld! Både som nyuddannet, og for en der har et par år i bagen: husk, at der er masser af spændende afdelinger, i fede virksomheder som ligger og gemmer sig derude og bare venter på DIG!
Da jeg stod på karrieremessen, havde jeg i forvejen tre studiejobs, bl.a. som analytiker ved et webbureau i Ikast. Det tog mig tre timer at komme derned med offentlig transport fra Aalborg. Men det var netop dér jeg fik uvurderlig erfaring med hvor fedt det var at arbejde med brugeradfærd og webudvikling. Så jeg håbede at det lignende noget jeg ville komme til at arbejde med ved Grundfos. Jeg kom ind til samtale til en praktikstilling – og resten er historie!
Det viste sig at Grundfos havde en hel afdeling med designere og researchere med fokus på forbrugeradfærd – hvilket jo var lige mig! Og da muligheden for at arbejde med den digitale udvikling bød sig, hoppede jeg på. Sammen med nogle fantastiske kollegaer tog det fart, og over de sidste otte år har vi udviklet og lanceret over ti apps og IoT-løsninger globalt. Da jeg gik og nørdede Giddens, Mead og Goffman på sociologistudiet, havde jeg dog ikke forventet at jeg ville stå, få år senere, på et kinesisk vandværd og tale med kunder om nye softwareløsninger! Samtidig, så bruger jeg jo enormt meget af min uddannelse i mit arbejde. I en lang periode fordybede jeg mig i vores analytics platforme for vores apps, så jeg både havde det kvalitative og kvantitative datasæt til at forstå, hvorfor vores kunder brugte vores løsninger, som de gjorde. På mange måder arbejder jeg i dag med noget som er langt over min forventning. Da jeg var barn, kom vi primært til Læsø i ferierne – så jeg havde aldrig troet at jeg skulle komme til at rejse verdenen rundt, som jeg har gjort med Grundfos! Her kan jeg stå ude ved afrikanske farmere den ene uge og snakke omkring en ny vandingsløsning til deres afgrøder, og så være i USA den næste uge til en stor industrimesse!
Jeg havde aldrig forventet at skulle arbejde med noget bestemt, jeg er derimod gået ind til mit arbejdsliv med det motto, at jeg arbejder med det der er brug for. Det er ét af mine andre råd: lad være med at forvente noget bestemt, så risikerer du jo bare at blive skuffet, når det ikke er helt som du drømte om og forestillede dig.
Min sti
Jeg har det lidt svært med begrebet ’karrierevej’, da en vej som sådan har en start og en ende – et sted man begynder og et sted man skal hen. Jeg har, på mange måder, ikke vidst hvor jeg skulle hen, så den er som sådan ikke særlig lige. Jeg har mere gået på en sti – og stien foran mig ændrede kurs mange gange undervejs! Jeg har gået mange ture ud af nye stier, som hele tiden forgrenede sig i nye muligheder.
Fra første stilling til videreudvikling og -uddannelse
Før min første stilling i Grundfos, havde jeg ikke helt forestillet mig at jeg skulle videreuddanne mig indenfor ledelse, project management og forretningsudvikling. Jeg vidste godt, at jeg, igennem mit frivillige arbejde i Danmarks Naturfredningsforening og i Ungdommens Røde Kors, godt kunne lide at sætte store events op og få folk til at arbejde sammen, hvad enten det var lektiecafeer, byttemarkeder eller affaldsindsamlinger. Men under mit arbejde som UX og UI designer ved Grundfos, så opdagede jeg hvor fantastisk det var at arbejde med forretningsudvikling og hvor fedt det var at ikke bare lave en digital løsning, men så også lancere den og sikre at den kom ud til kunderne på den rigtige måde.
Derefter blev jeg senior business developer, hvor jeg blandt andet kunne bruge min erfaring fra Apps til at glide ind i product owner-rollen, mens jeg stadig ledte forretningsudviklingen. Det førte til mit job i dag, hvor jeg som Business Development Manager arbejder som projektleder med digitale løsninger for et 20-mand stort globalt team.
Skal man tale om en sti, er jeg lige nu et sted hvor jeg bruger min hands-on erfaring fra digitaludvikling til at drive mere agile projektledelse med vores samarbejdspartnere. Det synes jeg er fedt og udfordrende. På den længere bane har jeg ikke lagt mig fast på noget bestemt for mulighederne er jo mange!
Mening
Jeg har fået uendelig meget mening ud af at vælge den sti jeg har begået mig ud på – og igennem de sidste otte år, har jeg lært hvor værdifuldt det er at have et arbejde, som man føler giver mening i det større perspektiv. Det er ikke alle forundt. Hos Grundfos, kan jeg sige til mig selv, at jeg er en del af at løse verdenens vandressourceudfordringer – og på en ret håndterbar måde: de løsninger, som vi udvikler og lancerer, de optimerer jo faktisk driften på vandværker, i boliger, på fabrikker osv.! Så ved at jeg valgte Grundfos (og de valgte mig), så har jeg fået mening. Det er det bedste man kan have i sit arbejdsliv – udover fantastiske kollegaer.
Kollegaer med stor betydning
Udover det, at gav mening at arbejde digitale løsninger på denne måde, har kollegaerne især betydet noget for mig. Der er mange af udviklingsprojekterne, jeg har været på, som jeg har lavet sammen med bl.a. to andre: Simon og Aksel. De har været med til at forme min karriere. Vi arbejder desværre ikke på samme projekter længere, men de år hvor vi gjorde, lærte jeg så meget, og vi havde det samtidigt enormt sjovt! Det er også en af grundene til at jeg har været på ”udviklingsstien” i så mange år. Det, at det har været fedt at lave det sammen med nogle fantastiske (og kloge) kollegaer.
Jeg føler mig enormt velsignet over at jeg kan arbejde med noget, som gør mig glad, samtidigt med at det er sammen med nogle mennesker, som er af et helt bestemt stof.
Jeg er glad for at jeg altid er gået ind til mit arbejde med åbne arme og arbejdet med det som der var behov for – selvom det måske ikke lige stod i jobbeskrivelsen. På den måde har jeg fået værdifulde erfaringer, som også har åbnet op for muligheder længere nede af stien.
Se så få begrænsninger som muligt
Jeg vil helt klart anbefale andre at prøve at se så få begrænsninger som muligt. For mig betød det bl.a. at jeg skulle køre lidt ekstralangt i begyndelsen. I flere år boede jeg i København, hvor jeg pendlede en del frem og tilbage. Derudover kom jeg jo ikke ind til Grundfos med en stor teknisk bagage indenfor hydraulik eller pumper – men jeg var ikke bange for at lære og spørge rigtig, rigtig mange gange. Så selvom jeg var god til mange ting, da jeg startede i Grundfos, var der også mange ting som jeg skulle lære – og det skal man ikke at være bange for. Også selvom man har været i gamet mange år! Det er ikke kun nyuddannede, som kan være ”bange” for alt det nye. Det kan folk, som har været 30 år i samme stilling, også. Derfor husker jeg altid mig selv på at det er godt at være lidt bange – for så lærer man noget nyt!
Mine rollemodeller
Mine to nære kollegaer, Simon og Aksel, har virkelig betydet meget for mig på min karrierevej. Rollemodeller er gode, og jeg har da også min del – men det som har gjort at jeg er kommet derhen hvor jeg er, er pga. mine kollegaer. De har jo udfordret og lært mig nyt dagligt igennem mange år. I stedet for at finde en eller anden rollemodel, som kommer op på en piedestal, så vælg i stedet nogle gode kollegaer, som kan få dig til at blomstre karrieremæssigt.