Du har fået nyt arbejde. Stort tillykke. Nu er der automatisk nogle ting der skal tages i betragtning. Ting lige fra hvilken rolle, du vil få på din nye arbejdsplads, til de mere praktiske ting som eksempelvis kørsel. For nogen kan det nemlig være lidt af en omvæltning at starte nyt job, især hvis det ligger langt væk fra bopælen. Har du været vant til at kunne gå eller cykle på arbejde, kan det være lidt mærkeligt og besværligt i starten, hvis det ikke længere er tilfældet.

Er du ikke ejer af en bil, og har du ikke råd til en, kan det være, at du pludselig skal til at tage tog eller bus på arbejde. Det kan også være, at du skal til at køre – eller samkøre for den sags skyld. Det tager pludselig længere tid at komme på arbejde, og det skal du lige vænne dig til. Måske du bør tage en snak med banken eller tage et kig på din egen økonomi, og se om der er mulighed og overskud i budgettet til, at du kan få dig en bil?

Spar penge, og køb din bil brugt

Hvis du når dertil, hvor du beslutter dig for at købe en bil, er der nogle ting du skal have overvejet. Det kan være en stor omvæltning i din økonomi, hvis du pludselig skal til at være bilejer. Ikke alle har råd til at købe en bil, især ikke hvis du for eksempel kommer lige fra skolebænken, og måske ikke har nogen opsparing. I sådanne tilfælde kan det være en stor økonomisk fordel at købe en brugt bil. Ved at købe en brugt bil får du automatisk mere for pengene, og ved at genbruge et køretøj, kan du ligeledes have lidt bedre samvittighed i forhold til miljøet. For mange er det en stor fordel at købe sin bil brugt, da det ofte er en ret høj pris du betaler, for at købe en bil helt fra ny. Det er dog vigtigt at være ekstra grundig i dine overvejelser, inden du køber en brugt bil, så du er sikker på, at den stadig fungerer som den skal. Er det ikke økonomi der er problemet, kan det stadig være en fordel at købe sin bil brugt. Du kan naturligvis få en dyrere model, hvis du køber bilen brugt i stedet for ny, og det er noget mange prioriterer af denne grund. Hvis du skal til at køre lange ture på arbejde hver dag, er det også vigtigt, at du har en bil der kan give dig køreglæde, og som du ikke har noget imod at skulle køre i hver dag.

Husk at du kan få kørselsfradrag

Hvis du har fået arbejde langt væk fra din bopæl, skal du huske, at du kan få kørselsfradrag. Reglen er, at hvis du bor mere end 12 km væk fra dit arbejde, således at du i alt skal køre 24 km på en almindelig arbejdsdag, så kan du få kørselsfradrag. Alle transportmidler giver fradrag, så om du kører bil, motorcykel, cykel, eller om du tager tog eller bus, kan du faktisk få kørselsfradrag. Du får dog kun kørselsfradrag for de dage, hvor du reelt kører til og fra arbejde – det betyder, at du ikke får kørselsfradrag for dine hjemmearbejdsdage, kursusdage eller sygedage. Du kan faktisk få kørselsfradrag ved alle former for lønnet arbejde, så både studiejob, lønnet praktik, løntilskudsjob og helt almindelige jobs. Der er dog også nogle regler for, hvornår du ikke kan få kørselsfradrag.


LÆS OGSÅ: Christian Grau om biler og Business: ”Tænk over hvilken bil dine ansatte kører”


Hvis du eksempelvis ikke selv betaler transporten, men din arbejdsgiver gør, kan du ikke få fradrag. Hvis du har en firmabil, kan du heller ikke få kørselsfradrag. Hvis du er studerende, er der ikke mulighed for kørselsfradrag, og heller ikke, hvis du er i ulønnet praktik. Kørselsfradrag udbetales ikke til dig, men indregnes derimod i din årsopgørelse som ca. 26 %. Det betyder altså, at hvis dit kørselsfradrag er 1000 kr., sparer du omkring 260 kr. i skat. Det er nogle gode penge at spare, så husk at indberette det, hvis du har fået et arbejde, der giver dig mulighed for kørselsfradrag.

Nyt arbejde, nye udfordringer

Det kan være en stor forandring at skifte arbejde. Det er nye mennesker, du skal omgives af hver dag. Det er nye rutiner. Det er nye udfordringer og nye opgaver. Det hele er nyt, og det skal du selvfølgelig lige vænne dig til. Det er helt okay at synes, at det er en stor omvæltning at skifte arbejde. For nogen kan det være rigtig hårdt at komme ud af sin normale rytme, især hvis du har haft dit tidligere job i rigtig lang tid. Du skal bare huske på, at forandring fryder, og at nye udfordringer altid er godt. Det kan for nogle mennesker faktisk være direkte sundt at komme ud af sin normale rytme, og i gang med noget helt nyt og anderledes.