Af Nikolaj Henum

Johannes Svane er oprindelig seniorsergent med mange års erfaring fra Forsvaret, blandt andet fra Slesvigske Fodregiment, Gardehusarregimentet og Telegraftropperne. Med to udsendelser til Balkan i henholdsvis 2001 og 2007 er det nogle ganske flotte meritter, han har på sit CV.

Men selv om det lå i kortene, at Johannes’ arbejdsliv skulle være dedikeret til forsvaret, så skulle det ikke blive sådan, for i virkeligheden legede han med tanken om at forlade Forsvaret for at starte egen forretning op. Han drøftede det med en af sine kollegaer, der på et tidspunkt havde taget et afbræk fra Forsvaret og havde haft kolossal succes hermed.

“Forsvaret har for mig været en fantastisk uddannelse, og lige siden jeg var helt lille, har jeg vidst, at det var den vej, jeg ville gå. Men på et tidspunkt følte jeg, at jeg var groet fast, og jeg havde svært ved at se mig selv i den verden i de næste 30 år – som der på det tidspunkt var tilbage af min kontrakt,” fortæller Johannes Svane.

Fitnesscentre, DANA, LOOP, Bizz Up Efterår 2019

Og han uddyber samtidig, hvorfor han landede på hylden som selvstændig.

“Jeg har egentlig altid været tiltrukket af den fleksibilitet, som man har som selvstændig, og det selv at kunne bestemme. Min daværende kæreste arbejdede i et fitnesscenter i Ringsted, og sammen havde vi drøftet muligheden for at starte et center op – men usikkerheden og manglede mod holdt os tilbage. Men så en dag fik en kollega og god ven, der havde haft succes med livet som selvstændig, mig overbevist om, at det skulle prøves. Han overtalte mig, og da han selv havde tjent en del penge på sin tidligere forretning, så gik han senere også ind i projektet med en pose penge.”

Tre fitnesscentre

På daværende tidspunkt var der ikke mange fitnesscentre i kæden Loop, og faktisk ikke et eneste på Fyn. Men virksomheden havde en franchisestrategi, som gjorde det muligt for mange at kaste sig ud i den verden.

“Da jeg i mit voksne liv altid har holdt af at træne – hvilket også er noget, som jeg har brugt mange timer på i min tid i forsvaret. Og da min ekskæreste desuden havde stor erfaring på dette felt, var det nærliggende, at vi kastede os ud i at starte et fitnesscenter op. Og i løbet af tre år havde vi faktisk tre centre kørende, og det var en utrolig tilfredsstillelse at arbejde med sin store hobby hver dag,” fortæller Johannes Svane.

Træerne voksede ikke ind i himlen

Men selv om det gik godt, og de, trekløveret, stort set ikke havde tid til at se sig tilbage, begyndte udfordringerne at banke på.

“Det gik godt, men af forskellige grunde begyndte det at smuldre, og vi blev mere og mere uenige om de daglige opgaver. Min gode ven ville have en stigende aktivitet i centrene, men det er altså ikke bare lige sådan at få folk til at træne hen over et bestyrelsesmøde. Og også mit parforhold smuldrede, og til sidst gik bølgerne så højt, at såvel venskab som parforhold røg sig en tur,” fortæller Johannes Svane.

Men selv om der har været mange sten på vejen i livet som selvstændig for Johannes Svane, ser han alligevel tilbage med et positivt sind til sin tidligere kollega og gode ven samt sin daværende kæreste for, at de var med til at skubbe ham i gang.

“Meget blev sprængt til atomer i de år, og jeg endte med at sidde tilbage med det ene af de tre fitnesscentre – og faktisk det der på det tidspunkt gik dårligst. Men jeg har ikke et øjeblik fortrudt, og jeg tror aldrig, at jeg kunne trives med et job som lønmodtager i dag. Jeg brænder for at sætte nye skibe i søen og ikke mindst for den fleksibilitet, som det giver at være selvstændig,” forklarer han.

Nyt eventyr

Da Johannes mødte sin nye kone, blev lysten til et nyt iværksættereventyr vækket i ham. Hun havde en stor passion for vintage, og så er hun god til at se nye muligheder. Og da vintage også er noget, som i den grad har Johannes’ interesse, har han på den baggrund kastet sig ud i et nyt eventyr, hvorfor han i dag tømmer rigtig mange dødsboer på Fyn gennem hans nye selskab Svane’s Antik, Retro & Design og har et tæt samarbejde med GenbrugsHallerne i Odense. Her afsætter han meget af det, som han støver op rundt omkring, og Johannes Svane er især interesseret i klassisk dansk design, gammelt legetøj, mønter og frimærker.

“Det er virkelig en utrolig spændende verden, og drivkraften for mig er ikke pengene men selve spændingen og det, at man altid er på skattejagt, når man tømmer dødsboer. Det udgør en kæmpe passion for mig. Sideløbende kører jeg så mit fitnesscenter, og faktisk går det i dag så godt, at jeg starter et nyt op i Assens inden for ganske kort tid,” fortæller Johannes Svane.

For et års tid siden blev Johannes far til en lille dreng, som også får glæde af fars liv som selvstændig.

“Det er jo super at være far til en lille dreng og så samtidig leve livet som selvstændig. Når jeg er ude for at give et bud på et dødsbo, er der jo intet i vejen for, at jeg kan have min dreng med på skulderen,” forklarer han med et smil.

Når man taler med Johannes Svane, som for et års tid siden blev medlem af DANA, fornemmer man tydeligt, at den usikkerhed og nervøsitet, der førhen ofte lå i maven, mere eller mindre er forsvundet.


LÆS OGSÅ: Nordisk Mester værdig: En a-kasse for selvstændige


“Jeg ved jo godt, at der er en usikkerhed forbundet med at være selvstændig, men efter så mange år er jeg blevet langt mere rolig, for jeg ved, at der er dårlige måneder, men jeg ved også, at de gode måneder dukker op igen. Sådan er gamet, og det er betalingen for at få den fleksibilitet og frihed, som man også har som selvstændig.”

Og så er Johannes som sagt medlem af DANA, hvilket også er med til at sikre ham, hvis vingerne skulle vise sig ikke at kunne bære.

Johannes har følgende råd til dig som selvstændig erhvervsdrivende:

  • Følg dine drømme og interesser – det giver klart den største tilfredshed
  • Adskil venner, familie og forretning
  • Hvis du alligevel blander dit privatliv med din virksomhed så sørg for, at alt er nedskrevet til mindste detalje – både i forhold til aftaler og ejerskab