Den danske koncern Nordisk Group, der producerer tavler og whiteboards til virksomheder og institutioner, tager endnu et skridt i indsatsen for den grønne omstilling. De introducerer nemlig konceptet ‘REMADE’, som hjælper kunderne med upcycling og genbrug af gamle tavler og whiteboards.

Hvorfor genbruge tavler?

De fleste tavler og whiteboards er lavet med stålkeramisk overflade, som har en levetid på helt op til 50 år. Det betyder, at gamle, slidte og defekte tavler ofte kan holde rigtig mange år endnu, hvis de bare lige får en kærlig hånd – af de rette fagfolk. Derfor har Nordisk Group udviklet et cirkulært koncept, der trækker på deres mange års erfaring med tavleproduktion og gør det let og ukompliceret for kunderne, at få upcyclet deres tavler. Det sparer penge og så er det bedre for miljøet.

Hvordan virker det?

Konceptet er ganske simpelt. Nordisk Group afhenter tavlerne hos kunden og nummererer hver enkelt tavle, så tavlerne kan følges gennem hele processen. Alle tavler vurderes grundigt, hvorefter de bliver vasket ned og repareret. Derefter bliver de redesignet; de bliver eventuelt skåret til i nye mål og får nye rammer i bæredygtige materialer; FSC®-certificeret bambus eller CO2- reduceret aluminium. Alle restprodukter, der ikke kan genbruges – gamle rammer, plasthjørner og beslag – bliver sorteret og sendt til genbrug. Til sidst pakkes de upcyclede tavler og leveres tilbage til kunden.

Hvis nogle tavler er for beskadigede til at kunne upcycles, bliver de efter aftale med kunden doneret via Nordisk Groups donationsnetværk. På den måde vil tavlerne alligevel indgå i den cirkulære tankegang, der kendetegner projekter. Hele processen bliver grundigt dokumenteret i en rapport, som kunderne får udleveret og kan anvende i CSR-regnskabet.

Et naturligt skridt i den rigtige retning

Nordisk Group tænker i bæredygtighed og søger hele tiden efter nye måder at genanvende råvarer og nedbringe CO2-aftrykket.

“Vi kan ikke redde verden, men vi vil rigtig gerne være en del af løsningen og bidrage til en grøn omstilling. Vi har gennem de sidste par år udviklet flere nye bæredygtige produkter, og som et naturligt led i vores udvikling tilbyder vi nu at genanvende og istandsætte ældre tavler,” fortæller CEO Pia Thybo.

Fokus på bæredygtighed

De bæredygtige tavler er altså blot seneste tiltag i rækken af bæredygtige løsninger fra Nordisk Group. Deres sortiment indbefatter en række bæredygtige produktlinjer med fokus på anvendelse af bæredygtige materialer – som genbrugsplast, genanvendt aluminium og FSC®-certificeret bambus. Produktionen er baseret på 100% ren energi fra vindkraft, og den lever op til FNs verdensmål om ansvarligt forbrug og produktion.

Sidst men ikke mindst sikrer Nordisk Group gennem et tæt samarbejde med One Tree Planted, at der bliver plantet nye træer i et omfang, der sikrer en bæredygtig forsyningskæde ved blandt andet at kompenserer for hjemtagelsen af råvarerne og forsendelse af de færdige produkter til kunderne.

“I produktudvikling og produktion skal man foretage en lang række valg. Ofte er de bæredygtige løsninger hverken dyrere eller mere besværlige. Tværtimod opstår der ofte nye og spændende muligheder og produkter, når man tænker cirkulært – som for eksempel vores upcyclede tavler. Så det er egentlig mest af alt sund fornuft,” lyder det fra Nicky Thybo, der er 3. generation i den familieejede koncern.

Om Nordisk Group

Nordisk Group er en familiedrevet koncern med rødder tilbage til 1950, hvor de under navnet Nordisk Skoletavle Fabrik begyndte produktionen af tavler. De er den eneste tavlefabrik tilbage i Danmark og al produktionen sker i Kolding. Nordisk Group sælger både nationalt og international igennem et stort forhandlernetvæk.