Det fede ved at sætte sig op i en flyvemaskine er, at man er tvunget til at tale sammen. Man sidder klistret op af hinanden, og oveni det er man frataget muligheden for at sidde med snuden nede i ’den skide telefon’. Den unikke kombination finder man ikke i bussen, på færgen eller i toget – og sagt fra hjertet, så er det sgu da smart i dagens elektroniske Danmark!

Søren Vester er tv-kendt designer i rum og møbler og farer i øjeblikket land og rige rundt for at lave optagelser til syvende sæson af programmet ’I hus til halsen’. Her hjælper han mennesker rundt om i landet med at gøre deres usælgelige huse salgbare. Søren er vild med flyveturen mellem Karup og København – en tur som for den muntre designers vedkommende er fast inventar i kalenderen og udelukkende forbundet med gode oplevelser:

”Jeg flyver frem og tilbage jævnligt og har både købt gulve og næsten solgt en bolig på den tur. Du kan jo ikke undgå at komme i snak, altså medmindre du sætter dig til at sove eller bevist holder din mund. Som flypassager er man tvunget ind i hinandens privatsfære, uanset hvem man er. Jeg har mødt alle typer mennesker på turene mellem Jylland og Sjælland; ministre, forretningsmænd eller dem, som er på vej om på den anden side af kloden. Jeg har endda mødt en husmor, som var oppe at flyve for allerførste gang. Og det er jo dér, magien opstår og ting sker – når mennesker kun har hinanden og ikke kan være online på dit, dut og dat.”

Fra spidse sko til kedeldragt

Søren Vester er 41 år og selvstændig erhvervsdrivende med gang i forretningen. ”Jeg har mit eget forholdsvis store firma på 72 kilo,” griner han skævt og henviser til, at der i firmaet kun er én – ham selv.

Med en uddannelse fra Danmarks Designskole som designer i rum og møbler har Søren gang i mange forskellige projekter, hvorfor han da heller ikke tøver med at kalde sit liv for ’en blandet landhandel’. Han elsker friheden til selv at kunne vælge, hvilke opgaver han kaster sig ud i, som i praksis betyder, at han – udover at være på tv – blandt andet indretter restauranter, cafeer og butikker.

Privat bor han på den gamle præstegård i Thise i Salling sammen med familien, der tæller hans kone, Dorthe og deres to drenge Holger på 9 år og Sigurd på 6. Søren er vild med livet på landet, som står i skærende kontrast til det storbyliv, som han levede for år tilbage, før han og Dorthe vendte næsen tilbage mod Jylland:

”Vi levede det ægte – og uden at fornærme nogen – lidt smarte københavnerliv blandt folk med tilbagestrøget hår og spidse sko. Det var vores omgangskreds dengang, hvor det hele gik noget stærkere. Nu kører jeg rundt i en gammel ’pizzaslæde’ og drikker ikke helt så mange spande café latte. Dorte og jeg svor ellers, at vi aldrig ville komme til at gå i træsko ned til købmanden efter morgenbrød, men der gik lige nøjagtigt halvandet år, før vi tog os selv i at stå en søndag eftermiddag i haven iført ens Kansas kedeldragter og blomstrede gummistøvler og faktisk syntes, at vi var ret lækre! Det er nogle andre ting, der tæller her,” slår Søren fast med sin jyske dialekt og fortsætter:

”Her er vi sammen på en anden måde, end vi var i København. Vi leger ikke med børnene. Vi arbejder og ’makker’. Jeg er stor fortaler for, at man skal ’makke’ med sine børn.”


LÆS OGSÅ: DENNIS OG DAT TRÆKKER TRÅDE MELLEM JYLLAND OG SJÆLLAND


Thise – et seriøst smørhul

Og så er der fællesskabet på landet. Søren fortæller: ”Når man bor i Thise, er man del af et kæmpestort netværk. Der er nærmest tale om en legemliggørelse af Facebook. Alle ved, hvad alle laver, men på den gode måde. Forleden ringede en af de ældre damer i byen til mig, imens jeg var på arbejde i Odense. Hun bor ved siden af havnen og havde set min gamle budcykel stå parkeret op af en lygtepæl, hvilket var helt korrekt, idet jeg et par dage tidligere havde været på cykel ned til havnen, men var blevet hentet i bil på grund af heftig regn.

En anden nabo havde samtidig set, at jeg var kørt af sted i bilen og vidste derfor, at jeg skulle være væk på arbejde i flere dage. Så de to havde fået arrangeret en bil og en trailer, og så skulle de ellers nok sørge for at få min cykel transporteret hjem. Det ville hun bare lige ringe for at sige.” Søren tager en kort pause og fortsætter:

”Sådan et samfund er guld værd. Folk interesserer sig for hinanden og giver et nap med på kryds og tværs, henter børn og bare gør tingene uden altid at blive spurgt først. Man er afhængig af hinanden, og derfor kan man ikke være et røvhul eller en lurpasser, når man bor i et lille samfund som vores. I hvert fald ikke hvis man har tænkt sig at bo her længe. Her er nærværet og ordentligheden på sit højeste,” siger Søren, der udover at være medlem af borgerforeningen også er engageret i den lokale idrætsforening, hvor han som tidligere gymnast er træner for ’Brokholdet’ – et hold for mænd i alderen 18-65 år, som kommer fra nær og fjern for at være sammen om gymnastikken.

Flyveture og frihed

Søren er eftertragtet i designerbranchen og har mange af sine kunder i København, for som han siger: ”Der er ikke én eneste af mine naboer, som vil købe mine ting, for ’de ær for dyjer’. Mine kunder køber mit hoved og derfor er mit primære marked i København.

Det gør flyveturen med DAT til et genialt transportmiddel: ”Jeg oplever ingen afstand, selvom vi bor i Thise. Fra jeg kører ud af min indkørsel, og til jeg lander i udenrigsterminalen, går der to timer. Det betyder, at jeg altid når mine aftaler til tiden. Der er faktisk langt større usikkerhedsfaktor ved at bo på Amager. Det er vildt nok! Men folk, som bor der, må jo trækkes med lange køer og mangel på parkeringspladser, imens vi andre kan nyde flyturen og en kop kaffe i godt selskab henover det smukke Danmark. Så for mig er dét at fragte mig rundt på denne måde ikke et problem – tværtimod så synes jeg kun, at det hele bliver langt sjovere. Turen er et fantastisk afbræk, som er med til at give mig en masse frihed og tid derhjemme. For det er jo der, jeg allerhelst vil være,” siger Søren og slutter:

”Det med at det er bøvlet at bo på landet, tror jeg for de flestes vedkommende handler om deres egne begrænsninger. Jeg føler mig på ingen måde afskåret fra resten af Danmark. Tværtimod. Nutidens luksus er tid og overskud. Og der vinder vi altså herude på den sidste revle.”

 

FAKTABOKS:

  • Søren Vester er 41 år, Født i Durup (Salling, Danmark)
  • Han har foruden ’I hus til halsen’ og ‘Mesterskaberne’ på DR haft en finger med i tv-programmerne: ’Vores genbrugshjem’ på tv2, ’Vesters Verden’ på tv2 FRI og ’Velkommen hjem’ på tv3.
  • Har indrettet restauranter som Formel B, Uformel, Restaurant Palægade, Kählers Spisesalon, Kählers flagstore, Aarhus Central FoodMarket m.fl.,
  • Han er foredragsholder
  • Indehaver af ’Vesters Workshop’

Se mere på www.vestersworkshop.dk