Networking er hendes hjertebarn og hun brænder for at få networking sat på landkortet på lige fod med alle mulig andre faglige kompetencer. ”Networking er en muskel. Det er noget man skal træne. Man skal klædes på til at arbejde professionelt med det og man skal lære at pleje og udvikle det.”

Tekst: Lise Korsgaard, Bizzup.dk
Susie Lynge, netværk, bizzupdk, bizz up

Susie Lynge er direktør i Netværksakademiet, foredragsholder og er ekspert i netværk. De sidste 12 år har hun arbejdet med emnet og skrevet flere bøger om netværk og netværksrelationer. Ifølge Susie Lynge er det danske erhvervsliv langt fra gode nok til at udnytte den værdi der findes i det netværk virksomhederne og deres medarbejder allerede har og ikke mindst potentielt kan tilegne sig.

”Der er ikke noget raketvidenskab i networking. Alle netværker og det er forskelligt hvad der virker for os hver især, når vi netværker,” fortæller Susie Lynge. ”Men det er chokkerende, at man i Danmark sender rigtig mange sælgere, rådgivere og andre erhvervsfolk ud, med henblik på at netværke i forskellige fora, men vi klæder dem aldrig rigtigt på til det,” fortæller Susie Lynge, som har trænet mere end 20.000 erhvervsfolk i at netværke professionelt . ”Resultaterne ruller langt hurtigere ind, når man bruger sit netværk strategisk og systematisk. Privat som erhvervsmæssigt. Det burde være en disciplin vi allerede lærte i folkeskolen, som et fag op gennem skolesystemet, mener hun. Der er nemlig noget der går galt for rigtig mange, når de rammer voksenlivet, og ikke mindst arbejdsmarkedet, hvor det for alvor forventes, at man mestre netværk og er i stand til hurtigt at kunne skabe stærke professionelle relationer.


SE OGSÅ: 

Hvornår må jeg sælge i mit netværk?


Formelle netværk og løse forbindelser

Forskning viser, at vi hver især har mellem 1500 og 3000 kontakter, som fagligt og professionelt, kan være interessant for os at dyrke. ”Det kan vi hverken kortlægge eller holde styr på, men vi kan have det med i vores mindset, at i et hvert møde med et andet menneske, ligger der et potentiale for at man kan berige hinanden,” fortæller Susie Lynge.

Lad hjertet gå forrest

”Alle netværker, men hold nu op, hvor er der mange der gør det med hovedet under armen,” konstaterer Susie Lynge, mens man mærker hendes ærgrelse over alt den vidensdeling, udvikling og forretning der går tabt i det danske erhvervsliv af samme årsag. ”Vi skal være vågne og bruge vores evne til at netværke mere strategisk, og vide at vi gerne må have en plan med hvad vi vil med vores relationer. Og så længe hjertet går forrest og vi dybest set vil hinanden det bedste, så får vi det bedste ud af vores netværk netop ved at være mere strategiske,” siger Susie Lynge og fortsætter: ”Netværk handler om at være den bedste udgave af dig selv, i samspil med andre mennesker. Netværk handler om at spille hinanden gode. Men hvordan får du andre til at spille dig god og hvordan gør du det samme? Vi er genetisk disponeret for at indgå i relationer med hinanden. Vi mennesker har altid handlet med hinanden på kryds og tværs. Men 90 % af dem jeg ser, har hoved under armen når de netværker, de netværker alt for ubevidst og tilfældigt og der er en skam ” fortæller Susie Lynge.

Susie Lynge, netværk, bizzupdk, bizz up

Relationer er alle steder

Susie Lynge giver et eksempel på hvordan netværksmuligheder ofte ligger lige foran os i vores dagligdag. ”Jeg skal en dag til Aarhus og kommer ind i toget og sætter mig. Her sidder en mand med en meget stor buket blomster. Jeg begynder at tænke: Gad vide hvem han vil give de blomster til? Kan man tillade sig at spørge? Jeg havde en lang indre dialog, inden jeg til sidst ender jeg med at spørge ham. ”Hvem skal du give de flotte blomster til?” Han kigger op på mig og siger: ”Ja, hvem siger egentlig, at jeg ikke har fået dem?” Jeg blev helt paf. Jeg vidste ikke mænd kunne få så store buketter,” griner Susie Lynge. Han havde faktisk fået dem efter at have udmærket sig inden for dansk iværksætteri og de to talte sammen resten af turen og er endt med at netværke og lave meget forretning sammen. ” Netværk er alle steder. Du skal bare være åben for det, se det og være nysgerrig!” fastslår Susie Lynge.

Du kan ikke drikke kaffe med alle

Selvom Susie Lynge coacher mange forretningsfolk i at være åbne og nysgerrige, så understreger hun også, at man ikke kan drikke kaffe med alle man møder.

Send en ballon, Pegani.dk, bizzup.dk

”Du skal turde sige fra. Det er en meget stor disciplin i at være en dygtig netværker, at passe på sin tid og være klar over, at du både skal være åben og nysgerrig, men også være strategisk i forhold til hvad der skaber værdi for dig selv og den du netværker med.”


HØR OGSÅ

Bizz Up Podcast med Susie Lynge


”Telefonkaffe”

Det er ifølge Susie Lynge en misforståelse, at man kun kan netværke over en kop kaffe. ”Du kan sagtens netværke over telefonen eller gennem en mail. Det at netværke, er også at sige tak til nogen, sende en hilsen eller en buket, hvis for eksempel nogen har anbefalet dig og det er endt med du har fået en ny kunde. Tak er den bedste pleje du kan give dit netværk.”

Er der bundlinje i netværk?

Hvis man stiller spørgsmålet til netværkseksperten, så lyder svaret: ”Ja! Men!” og Susie Lynge forklare; ”hvis salget er det eneste man kommer for i netværket, så bliver det træls for alle. Networking handler om at vi skal lærer hinanden at kende. Det handler om at mærke hinanden, hjælpe hinanden, så man kommer til at stole på hinanden. Netværk handler om den lange bane”

Vær ikke mange for at bede om hjælp

Ifølge Susie Lynge, så handler networking aldrig om at skylde nogen noget. Det handler om en balance i ”give and take” og en helt naturlig forståelse for, hvilken økonomi networking hviler på. ”Netværk hviler på den kapital, der handler om at sætte noget ind på kontoen hos forskellige mennesker. Og det gør du ved at tænke i hvordan du kan gøre en forskel for den anden og ved at vise oprigtig interesse. Du behøver ikke nødvendigvis at have nogen sammen eller givet et godt råd. Bare dét, at du er nærværende og oprigtigt interesseret i et andet menneske. Så sætter du kapital på relationskontoen,” illustrere Susie Lynge og fortsætter: ”Man skal ikke være bange for at involvere sig og heller ikke for at bede om hjælp. Vi mennesker har en iboende lyst til at gøre en forskel for andre mennesker. Når vi kan mærke vi gør en forskel, så er det benzin på den menneskelige motor,” fortæller Susie Lynge. ”Man kan ikke hjælpe nogen, hvis de ikke tør at sige det højt. Så vær ikke bange for at sige højt, hvad du har brug for og hvad du er optaget af. Først dér kan folk byde ind,” siger Susie Lynge og slutter: ”Nogle gange skal folk hjælpes lidt på vej. Så næste gang du møder én, så spørg interesseret ind til: ”Hvad er du optaget af at lykkes med?, så skal du se løjer.”

Susie Lynge, netværk, bizzupdk, bizz up